Kiss József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KISS JÓZSEF (MSZP): Néhány szakmai kérdésben, anélkül, hogy újabb vitát szeretnék provokálni vele, és ezért nem nevezem meg a képviselõtársaimat, akik fölvetették... Két felvetés volt az egyik hozzászólásban. Az egyik a kamatmentes hitel és a kincstári megelõlegezési számlára való bejárás lehetõségeivel foglalkozik. Képviselõtársaim figyelmét szeretném felhívni arra, hogy a költségvetési törvényben nemcsak ez, hanem még alkalmasint egy likviditási tartalékösszeg visszaállítására vonatkozó indítványok is szerepelnek. De ez nem a társadalombiztosítási költségvetésrõl szóló ügy, hanem a költségvetési törvény.

Ebben az esetben természetesen az ÁSZ azon felvetése, amely kamatkiadások betervezését várja el - jogosan -, akkor megalapozatlanná válik, hogyha a megelõlegezési számlán szabadul fel a likviditás fenntartásához szükséges összeg.

A másik ilyen témacsoport a praxisok finanszírozásának ügye, amelyik megint nem tekinthetõ szociálliberális kormánypárti találmánynak, hiszen az egész alapellátás-átalakulási rendszer óta a levegõben lóg ez az elem, és én elõrelépésnek tartom, a korábban megkezdett irányba való elmozdulásnak tartom azt, hogy ebben lépések történnek - nem kizáró módon, hanem megengedõ módon történik meg a finanszírozása. Többen összeállnak háziorvosok vagy szakorvos háziorvossal, vagy olyan háziorvos, akinek egyébként van egy másik szakképesítése is, aminek a gyakorlására a lehetõsége megvan.

Egy másik megjegyzés, ennek a hiánynövekedését bemutató számsorral kapcsolatban. Azért attól nem lehetne eltekinteni, és ezt a számsort mindig csak úgy lehet vizsgálni, hogyha megnézzük, hogy ez igazából mibõl keletkezett, illetve ma mibõl keletkezik és mibõl termelõdik újjá. Ha minden évben automatikusan a befagyott követelésekre is ráírja a vonatkozó törvények és szabályok értelmében a társadalombiztosítás a kamatokat, ráírja a késedelmi pótlékokat, akkor ebbõl van egy állandó önmagát gerjesztõ növekedés. Ezt elõször is le kéne errõl az ügyrõl választani.

A másik, amitõl nem lehet eltekinteni, az az, hogy közben lezajlott a gazdaságban egy teljes átalakulás, egy rendszerváltás, és ezeknek a követeléseknek egy jelentõs hányada bizony emiatt a rendszerváltás miatt fagyott be. Köszönöm szépen a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage