Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Ház! Egy jelenségre utalok: a köztársasági elnök közvetett vagy közvetlen választására.

A kétkamarás rendszerrõl csak annyit, hogy lehet, hogy egyszer majd a magyar parlamentális életbe beépül, lehet hogy most korán van - úgy érzem, egyszer szükség lesz rá -, de éppen ezért van szükség a köztársasági elnök közvetlen választására, mert Magyarországon jelenleg a politikai egyensúly felbomlott. Van egy többségi párt. A többségi párt jelöli a köztársasági elnököt. Tehát a politikai egyensúly mérlegére még a köztársasági elnök is odakerül. Ahelyett, hogy megadnánk azt a lehetõséget, hogy a nép válassza meg.

Annak a köztársasági elnöknek, akit a pártok jelölnek ki, természetesen a többségi párttal kell legtöbbnyire egyetértenie. Nem tudom elfogadni azt, hogy a jelenlegi köztársasági elnöknek nagyon kevés a hatásköre. Az a köztársasági elnök, akinek lehetõsége van bármelyik törvényt az Alkotmánybíróság elé utalni, annak nagyon nagy a hatásköre. Sajnálatos, hogy ez nem általa történt legtöbbször az elmúlt idõben. Jelezve megint, hogy lojalitást kell neki bizonyítani - legalábbis így kell viselkednie -, hogy a többségi párttal nem helyezkedik szembe.

Úgy érzem, elérkezett az idõ, épp a politikai egyensúly végett, hogy az igen tisztelt Ház egy olyan alkotmányt fogadjon el, hogy végre a magyar nép maga, közvetlenül válassza meg azt a köztársasági elnököt, akit erre a posztra legjobbnak talál. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage