Trombitás Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Az Alkotmánybírósággal kapcsolatos kérdés kapcsán szeretnék néhány szót szólni.

Elõször is mi a szóban forgó alkotmányjogászt nem képviselõnek jelöltük, hanem alkotmánybírónak. Na most, a képviselõnek van joga és lehetõsége arra, hogy alkotmányszöveget írjon, csináljon, javasoljon. Az alkotmánybírónak erre nincsen lehetõsége. Az említett jogász egyébként rendkívül ellene van az úgynevezett láthatatlan alkotmányból fakadó értelmezésnek, és kifejezetten azt képviselte, hogy az alkotmánybíráknak az írott alkotmányszöveghez kell ragaszkodniuk.

Tehát ebbõl a szempontból azt gondoltuk, hogy az egy garancia, ha mi egy olyan személyt jelölünk, akinek lehet, hogy más elképzelései vannak, amiket ugyan nem tud megvalósítani, mint ami nekünk, de azonban az alkotmány írott szövegéhez akar ragaszkodni és erre inti alkotmánybíró társait, és nem arra, hogy valamiféle láthatatlan, sehol sem létezõ alkotmányra hivatkozzanak döntéseik meghozatalában. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage