Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Mind Trombitás Zoltán, mind pedig Bauer Tamás beszélt már arról, hogy a választójogi törvény lényeges elemeit, a választási rendszer lényeges elemeit magába az alkotmány normaszövegébe be kell majd építeni.

Balsai István felszólalására azért vagyok kénytelen reagálni, mert az eddigi viták során is volt néhány olyan elõterjesztés-javaslat, amely lehetõvé tette, hogy bizonyos tartalmi elemek bekerülhessenek a mostani alkotmánykoncepcióba is. Elsõsorban az arányosság kérdésére gondolok - és néhány frakciónak, többek között éppen a MDF-nek az ellenállása miatt ez nem kerülhetett be, és ezért viszonylag csupaszabb ez az elõterjesztett szöveg. Szeretném jelezni, hogy Trombitás Zoltánnak is a Fideszbõl, Gulyás Józseffel együtt nekem és az MSZP részérõl Nagy Sándornak is volt ilyen irányú elõterjesztése. Tehát lehetett volna ebben a körben valamit tenni.

Az arányosságról néhány szót, éppen azért, hogy világos legyen, mirõl van szó. A jelenlegi magyar választási rendszer azért, mert nem kompenzál az egyéni mandátumok és a listás eredmények között, lehetõvé teszi azt, hogy az országban viszonylag legnagyobb támogatottsággal rendelkezõ párt akár egy 20-30 százalék közötti viszonylagos elsõ támogatottsággal is megszerezze a parlamenti mandátumoknak a többségét. Tehát egy viszonylag kis támogatottságú vagy akár a választópolgárok túlnyomó része által elutasított politikai erõ is szerezhet parlamenti többséget, aminek következtében az ellenfeleinek a nevében is gyakorlatilag dönthet a parlamentben. Ezt kellene valamilyen formában javítani.

A kormányprogram tartalmaz utalást arra, hogy az arányosításra kellene törekedni. Ennek keretében egyébként saját magam ki is dolgoztam egy szélesebb rendszert, tehát nemcsak a lényegét, indítványt terjesztettük elõ, úgy gondolom, hogy megvan a lehetõség arra, hogyha politikai erõk ebben egyetértenek, tegyük reálissá a népképviselet elvét és a parlamentben valóban a választópolgárok többsége által megválasztott politikai erõ rendelkezzen parlamenti hatalommal.

Számomra érthetetlen (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.) éppen ezért, hogy néhány politikai erõ, számolva ennek az esetlegességével, a véletlenszerûségével, hogy kis támogatottsággal is meg lehessen szerezni a parlamenti többséget, nem támogatja ezt az elképzelést. Úgy gondolom, hogy az arányosabb rendszer mindenképpen jobban kifejezné a népképviselet elvét és egyben a demokrácia elvét, hogy vitás kérdésekben a többség döntsön. Bízom abban, hogy ebben elõbbre fogunk még lépni.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage