Rubovszky György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Én is a választójogi kérdéshez szeretnék hozzászólni. Való igaz, hogy abban állapodtunk meg az alkotmány-elõkészítõ bizottságon, hogy jelen pillanatban a koncepcióba nem kerül be több, mint amennyi van, de ezt nem azért tettük, mert nem láttuk volna szükségesnek, hanem azért tettük, mert a nagyobbik kormánypárt részvétlensége megakadályozza azt, hogy az ezzel foglalkozó albizottság kifejthesse munkáját.

A júniusi fiaskó idején lehetõség nyílt arra, hogy a hátralevõ idõben ez a választójogi rendszert vizsgáló albizottság tovább tevékenykedhessen. Erre azért nem került sor, mert a szocialista párti képviselõk a választójogi albizottsági ülésen nem jelentek meg, és egyáltalán ezzel hátráltatták a munkát.

A választójogi rendszerrel kapcsolatban a mi álláspontunk elsõ pillanattól az volt, hogy a lényeges kérdéseket a koncepciónak kell tartalmazni, és mi és az ellenzék valamennyi pártja ebben aktívan részt is vett, és örömmel csinálta volna, de az elõbb elmondottak miatt erre nem volt lehetõségünk.

Tisztelt Országgyûlés! Így egy nagyon felemás dolog, itt annyi hangzik el most az ország nyilvánossága elõtt, hogy majd a normaszövegben lényegesen több adatott tartalmazó, lényegesen több megkötést tartalmazó szövegezés kerül be, de hogy az pontosan milyen, és hogy az pontosan milyen körben, errõl most - az elõbbiek miatt - nem lehet beszélni. Erre való tekintettel a koncepció jelenlegi állapotát mi rendkívül hiányosnak tartjuk. Elfogadjuk azt, hogy egy szükségmegoldás szerint mást most nem lehetett tenni az elõbb vázolt körülmények között, de ezt ettõl függetlenül igen nagy negatívumának tartjuk a koncepciónak. Köszönöm szépen. (Taps a KDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage