Bihari Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BIHARI MIHÁLY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Én is fontosnak tartom, hogy azokra a nagyon súlyos vádakra, amiket Mécs Imre itt mondott - és életemben azt hiszem, elõször vitázom vele, bár nagyon sokféle fórumon találkoztunk meg mûködtünk együtt -, azokra itt kell reagálni. Nevezetesen, az hangzott el, hogy diktatorikus az elõkészítés módja.

Ahogy Trombitás Zoltán is utalt rá, vagy Salamon László, több mint 80 százaléka fogadta el ezt a házszabály-módosítást, amely az alkotmány- elõkészítésre vonatkozó speciális szabályokat tartalmazza. Erre azt mondani, hogy az ez alapján való munka diktatorikus, én azt gondolom, hogy ez meggondolatlan kijelentés volt. Azonkívül a honvédelmi bizottság tagjainak, illetve nemcsak a honvédelmi bizottság tagjainak az ide vonatkozó javaslatai mind bekerültek és vita tárgyát képezték tavasszal az általános vitában, és természetesen, ahogy Salamon László is utalt rá, az alkotmány-elõkészítõ bizottságban is mindegyiket megtárgyaltuk. Az egy más dolog, hogy különbözõ kifogásaink voltak.

Nekem a legfontosabb kifogásom nem is tartalmi volt, hanem az, hogy olyan részletességûek voltak azok az észrevételek, hogy teljesen felborult volna az alkotmány szerkezete vagy belsõ aránya. Legalább az alkotmány 40 százaléka nem szólt volna másról, mint a közrend védelmérõl és ehhez hasonlókról. Tehát egy csomó olyan javaslat született, amelyek normaszövegek voltak, nem koncepciók, és túl részletesek voltak, és nem alkotmányba, hanem honvédelmi törvénybe, illetve más törvénybe valók lennének vagy lettek volna.

Azt illetõen pedig, hogy milyen módja van, hogy kicsiny érdekérvényesítõ képességét - Mécs Imre használta ezt a kifejezést - növelje a honvédelmi bizottság, egyetlenegy módja van: érveivel. Jobban alá kell támasztani, jobban meg kell gyõzni másokat arról, hogy azok mind elõször is kellenek az alkotmányba, másodszor pedig, hogy úgy kellenek az alkotmányba, ahogy a bizottság ezt elõterjesztette. És még most is megteheti a bizottság, hogy elõterjessze javaslatait. (Taps a kormányzó pártok soraiban.) Köszönöm szépen.

(14.50)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage