Mécs Imre Tartalom Elõzõ Következõ

MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Én senkit sem akartam megbántani, és ezért engedjenek meg pontosításokat. Én azt mondtam a felszólalásomban, hogy a házszabályi rendelkezéseket látom diktatorikusnak - ezt is a magam nevében mondtam -, és az alkotmány-elõkészítõ bizottság maga is, észlelve ennek a korlátait, saját jószántából enyhített ezeken.

Én épp megdicsértem az alkotmány-elõkészítõ bizottság tagjait. Azt tréfásan mondtam, hogy szamizdatként kezelték, nem hivatalos okmányként, hiszen erre nem volt házszabályi lehetõség. Az én számomra is, lehet, hogy ez elfogultság, a szamizdat egy nagyon szép szó, egy nemes szó, a szamizdatban megjelenni az én számomra büszkeség és dicsõség dolga volt.

Még annyit szeretnék hozzáfûzni, hogy Szigethy István képviselõ úrnak, kedves barátomnak teljesen igaza van, hogy pártfórumon ez nem merült föl, hiszen itt a honvédelmi bizottságnak a pártoktól független, közös álláspontja artikulálódott, és nem tud ez a vélemény megjelenni. Ez egy probléma, ez egy rendszertechnikai probléma. Ezt minden indulat nélkül mondom. Tehát vagy az lett volna helyes út, hogy a honvédelmi bizottság tagjai mind agitátorként elmentek volna a saját pártjukhoz és a frakciójukban meggyõzték volna azokat a képviselõtársakat, akik az alkotmány-elõkészítõ bizottságban vannak, álláspontjukról. De itt közösen alakult ki egy testületi álláspont, amelyet szeretnénk artikulálni. Lehet, hogy ez rossz, lehet, hogy ez nem megfelelõ, de akkor is figyelembe kell venni.

Továbbá, azt is mondtam a felszólalásomban, (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) hogy a hatályos törvényünkben ideiglenes ez a szabályozás, tehát javítani kell rajta. Csak a javítás módjáról volt szó. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártiak oldalán.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage