Trombitás Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én is Sebõk János tisztelt képviselõtársam néhány megjegyzésére szeretnék nagyon röviden reagálni.

Az egyiket már államtitkár úr részben lelõtte, de annyit hadd mondjak el, hogyha a hadsereget, amint képviselõ úr állította, nem irányítja a kormány - én nem tudom, hogy ki irányítaná egyébként a fegyveres erõket, ha nem a kormány -, akkor ez önmagát irányítja, márpedig ha önmagát irányítja egy hadsereg, akkor ezt juntának hívják Bs én egy ilyen országban nem szeretnék élni.

A politikai felelõsség köztársasági elnöki vagy egyébkénti vonatkozása. A politikai felelõsség szerintem azt jelenti, hogy leváltható az, aki a politikai felelõsséget viseli. Ha képviselõ, akkor a választáson a nép által, ha miniszter, akkor a miniszterelnök útján a köztársasági elnök által, ha a miniszterelnök, akkor a parlament által leváltható, vagy bizalmatlansági indítvány útján. Ez a politikai felelõsség.

A köztársasági elnök viszont nem felelõs politikailag, ergo nem váltható le. Ellene csak törvénysértés esetén emelhet vádat a parlament, kétharmados többséggel. Valóban, amikor ön az elõzõ parlamentben, tehát még a '90 elõtti parlamentben képviselõ volt, és akkor alkotmánymódosítás történt, akkor az az alkotmánymódosítás a köztársasági elnök esetében átvette egy régi szabályozás elemét, amiben a parlament vonta volna felelõsségre a köztársasági elnököt. Ezzel a Fidesz a '90 júniusi alkotmánymódosítás kapcsán nem értett egyet, s ezt módosítani javasoltuk arra, hogy ne egy politikai testület mint a parlament hozzon döntést a köztársasági elnök kérdésében, hanem az Alkotmánybíróság, amely nem egy politikai testület, az döntsön ebben a kérdésben. És akkor ezt a parlament elfogadta, és a jelenleg hatályos alkotmányban is így van. Ez nem az új koncepcióba került be, egyszerûen áttettük a jelenleg hatályos alkotmányba.

A fenyegetõ helyzetrõl pedig még engedje meg, hogy annyit elmondjak, hogy ez egy nem normaszöveg, koncepciószöveg nyilván, tehát nem kérhetõ rajta számon az a kidolgozottság, ami egy normaszövegen számon kérhetõ. Tehát ha ön ezt normaszövegre mondja rá, mi a fenyegetõ helyzet, és ez nincs megfelelõen kidolgozva, akkor el lehet fogadni az ön által mondottakat. Azonban egy koncepcióban megfogalmazottakra - azt gondolom - a fenyegetõ helyzet egyelõre elegendõ, majd meglátjuk, hogy a normaszövegben ez hogy kerül pontos megfogalmazásra. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage