Géczi József Alajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselõtársam! Azt hiszem, hogy talán hiú remény, hogy a részletes vitát, politikai vitát még le tudjuk folytatni. Azt valóban tudomásul kell vennünk, hogy az összeférhetetlenségi vitája mindig is politikai viták tárgya volt, a századfordulón a merkantilisták és az agráriusok nagy vitája keretében nézték egymást a pártok, hogy kinek lesz kevesebb potenciális képviselõ jelöltje, hogyha kiterjesztik valamilyen irányba a törvényt. És azt hiszem, hogy ilyen fajta ravaszkodások még egy ilyen törvényalkotásban beleférnek.

Én csak azt szeretném voltaképpen felvetni, hogy nagyon üdvözlöm azt, hogy Bauer Tamás egyfajta ilyen szûkítést támogat, tehát Trombitás Zoltán képviselõtársunk javaslata így szimpatikussá vált számára. Akkor viszont - sajnos, akkor nem tartózkodott a teremben - nem értem azt, hogy a további kiterjesztéseket miért támogatja. Tehát én azt gondolom, hogy a legfontosabb az lenne, hogy az utolsó menetben nagyjából az legyen az iránytûje az összeférhetetlenségi törvény megalkotásában a pártoknak és az egész parlamentnek, hogy a két és fél év alatt kiérlelõdött konszenzusok mentén fogadjunk el csak önmagunktól kiterjesztéseket, tehát minden olyan kiterjesztést, ami az eddigi politikai egyeztetések logikáját keresztbe metszi, próbáljuk magunktól távol tartani, bármennyire is jutnak eszünkben újabb és újabb ötletek, mert - még egyszer mondom - akkor a törvény kerülhet veszélybe.

Megkérdezem végül azt is, hogy egy incifinci önkormányzat temetkezési vállalatának az igazgatója miért összeférhetetlenebb, mondjuk, mint egy napilapnak a fõszerkesztõje? Ezért mindenféleképpen, én a magánvéleményemet mondom itt - én sajnálom, hogy ebben a tekintetben is kiterjesztõdött a törvény. Én megelégedtem volna a megyei jogú városok, megyék vállalatainak vezetõinek a korlátozásával. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage