Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Ami a gazdasági összeférhetetlenségre vonatkozó pontokat illeti, én nem szeretném azt a vitát itt újra megismételni, amit a sajtóban is arról folytattunk, hogy miért indokolt állami vállalatok, állami tõkerészesedésû társaságok és a magánszektor között különbséget tenni.

A mi álláspontunk kezdettõl fogva az volt, hogy indokolt ez a különbségtétel. Csak egy mondatot errõl: mert az állami szektorban a pozíciókat a kormány, a végrehajtó hatalom osztogatja, a magánszektorbeli gazdasági pozíciókat meg nem a kormány, a végrehajtó hatalom osztogatja, ezért indokoltnak látjuk, hogy szigorúbb összeférhetetlenségi szabályok érvényesüljenek az állami szektorra, mint a magánszektorra. Miközben igaz az, hogy a magánszektor tekintetében is fennáll az összeférhetetlenségi szabályok érvényesítésének indokoltsága.

Ez a különbség az oka annak, hogy mi az állami szektor tekintetében már most haladéktalanul, sõt, nem most, hanem 1991-ben, amikor szabaddemokrata képviselõtársaink elsõ ízben nyújtottak be ilyen javaslatot, már akkor indokoltnak tartottuk az összeférhetetlenség, a gazdasági összeférhetetlenség érvényesítését.

(16.50)

Egyetértünk azokkal, akik kívánatosnak tartják a gazdasági összeférhetetlenség érvényesítését a magánszektor tekintetében is, ugyanakkor nyomósak azok az ellenvetések is, amelyeket sokan, sokszor megfogalmaztak, hogy miért nem lehet most azonnal a magánszektor teljes körében érvényesíteni az összeférhetetlenséget. Emiatt kezdtünk el gondolkozni, hogy tudatában annak, hogy azt, hogy egy képviselõnek üzletrésze legyen egy kis társaságban, vagy hogy egy országgyûlési képviselõ legyen egy kisvállalat ügyvezetõje, úgy ítéltük meg, hogy ezt ma Magyarországon még nem lehet kizárni. És az az érzésem, hogy azok, akik ma ilyen javaslatokat tesznek, õk is csak azért teszik ezeket a javaslatokat, mert bizonyosak abban, hogy ezt az Országgyûlés amúgy sem fogja elfogadni.

Ugyanakkor abban egyetértünk, hogy a magánszektorban is vannak olyan nagy befolyást jelentõ gazdasági pozíciók, amelyeket jó lenne összeférhetetlenné nyilvánítani az országgyûlési képviselõséggel. Amikor azon törtük a fejünket, hogy hogyan lehet itt valamiféle választóvonalat megszabni akár tõkenagyság, létszám, értékesítés, piaci részesedés alapján, egyelõre nem találtunk olyan elválasztási lehetõséget, amit módosító indítványként benyújthattunk volna. De ha bárki más ilyet talál, készek vagyunk azt támogatni.

Egy olyan pontot véltünk találni, ahol a magánszektorban is a gazdaság egészére való befolyás különösen nagy, és szerte a világon ilyennek tekinthetõ a szélesen értelmezett pénzintézeti szektor, és ezért tettük azt a javaslatot, ami itt szerepel, hogy a pénzintézeti szektor tekintetében a magánszektorra is mondjuk ki ezt az összeférhetetlenséget. Ennek a megfontolásnak az alapján javasoljuk képviselõtársainknak, hogy fogadják el ezt a javaslatunkat.

Végül pedig azzal a javaslattal kapcsolatban, amely mellett az imént Sepsey Tamás érvelt, azt szeretném mondani, hogy ugyanazt mondhatom el, amit egy fél órával ezelõtt Trombitás Zoltán javaslataira mondtam. Nagyon megfontolandónak tartom az érveit, és anélkül, hogy én most itt a frakció nevében elkötelezhetném magam a támogatására, arra fogom rábeszélni a saját frakciómat, hogy támogassuk ezeket a javaslatait. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage