Géczi József Alajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS (MSZP): Elnézést, elnök asszony, de az utóbbi négy napban háromféle ajánlás volt, egy kicsit a papírjaim között behavazódtam.

A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség kapcsán én csak azt tudom elmondani, hogy még nem volt idõm elég alaposan megismerni sem Hankó Faragó Miklósnak, sem Bihari Mihálynak a ma délelõtt beadott javaslatait, de átfutva õket, úgy látom, hogy ebben nagy elõrelépés várható.

És azt, amit itt voltaképpen már a gazdasági összeférhetetlenség részletes, taxatív szabályainál is elkezdtem, itt azzal folytatnám, hogy én azt gondolom, hogy a társadalom ugyan kíváncsi, mert minden ember kíváncsi - tehát az ember kíváncsi természetû -, arra is, hogy milyen vagyona van egy országgyûlési képviselõnek. És nem egyformán ítéli meg azt, akinek egy viskója van a falu szélén, vagy pedig akinek három nagy villája van. De ha azt tudja a választás szakaszában, hogy kivel áll szemben, nagyjából milyen vagyonnal rendelkezik a képviselõ, akkor természetesen ez nagyjából közömbössé válik a késõbbi folyamat során.

De én azért is tartanám nagyon fontosnak, hogy az érdekeltségi nyilatkozatnak itt a kiformálódó változata megszülessen, mert ez az érdekeltségi megvallása a képviselõnek, ez sokkal fontosabb a parlamentáris demokrácia mûködése szempontjából, mint a konkrét vagyoni állapota. És itt nyilvánvalóan arról is van szó, hogy ez az a bizonyos átláthatósági kérdés, amit már az elõbb emlegettem. És egy szempont, amit az általános vitában nem mondtam el, de idetartozik, és azóta, a sajtót olvasva, még inkább idetartozónak vélem, hogy sokszor elfelejtkezünk arról, hogy nemcsak az országgyûlési képviselõt kell megvédeni önmagától meg a hozzátartozóitól, meg a környezetétõl, mert kicsit a szabályok sokszor efelé üzennek, hogy itt az országgyûlési képviselõ az egy ilyen veszélyeztetett ember, aki mindenféleképpen mohón nyúl az ajándékokért és mindenféle befolyásolásnak passzív, védtelen eszköze, hanem a magyar parlamentet és az Országgyûlést is meg kell védeni a különbözõ kiszámíthatatlan, homályos érdekcsoportok nyomulásától.

Hogy nem a levegõben beszélek - hadd ne mondjam, hogy melyik újság, mert akkor beazonosítható -, egy nagyon ismert magyar nagyvállalkozó azt nyilatkozta nemrégiben, hogy õ természetesen a gazdaság és a politika szétválasztása mellett van, de ha a politikai elitek így csinálják, ahogy most csinálják, akkor '98-ban a magyar gazdasági elitek kénytelenek lesznek közvetlenül a politika síkjára lépni és beavatkozni a pártokráciának ebbe az idétlenkedésébe, amit itt parlamenti demokráciának nevezünk. Természetesen én biztos vagyok benne, hogy õ maga sem gondolta ezt végig, másrészt nem a gazdasági elitek egésze nevében szólt. De az ilyenfajta megjegyzések is azt mutatják, hogy teljes zavar van még - ha úgy tetszik - a mértékadó gazdasági és politikai körökben is ebben a témában.

Tehát én nagyon üdvözlöm azokat a módosító javaslatokat, amelyek itt próbálják a vagyonnyilatkozatokat pontosabbá tenni, és természetesen - úgy tudom - arra is van módosító indítvány, hogy itt a hozzátartozóra vonatkozó kötelezést is differenciálnia kell. Hiszen az adatvédelmi biztostól - Majtényi úrtól - kértünk véleményt, õ is aggályosnak tartotta, hogy ugyanolyan módon tudjuk-e kötelezni a hozzátartozót. Elvárható természetesen egy képviselõtõl, hogy a hozzátartozóját is ebben az irányban befolyásolja, de én azt gondolom, hogy itt egyfajta differenciálás, amely néhány módosító javaslatban megjelent, az indokolt. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage