Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az elmúlt héten az Országos Rendõr-fõkapitányság, illetve a Budapesti Rendõr-fõkapitányság vezetésében változások történtek. Ezek kiváltó okairól, magukról a változásokról, illetve a jövõben szándékozott lépésekrõl úgy gondolom, tájékoztatnom kell a tisztelt Országgyûlést.

Azzal kell kezdenem, hogy az új kormány 1994-es megalakulásakor bizalmat szavazott a rendõri vezetésnek, támogatásáról biztosította a munkájában, és az együttmûködés ennek megfelelõen folyt. Azok a folyamatok, amelyek végeredményeként most ezekre a változásokra sor került, természetesen 1990-ben indultak, illetve ettõl az idõponttól érdemes áttekinteni, hogy tulajdonképpen mi is történt.

1990 után ami elsõsorban megemlítendõ, az az, hogy a rendõrségnek egy jelentõs átalakulási folyamaton kellett keresztülmennie, hiszen a demokratikus rendszer kiépítése önmagában is igényelte ezt a változást. A másik oldalon '89-tõl kezdve megfigyelhetõ volt a bûncselekmények számának jelentõs növekedése. Ezzel a problémával is szembe kellett néznie a rendõrségnek. Ennek persze következményeként erõltetett növekedés jellemezte az idõszakot, erõltetett, és nem mindig jó irányú fejlesztések, amelyek ugyanakkor önmagukban a költségvetésben soha nem voltak rendezettek, részben ez is oka az adósságállomány felhalmozódásának. A probléma már '91-re visszavezethetõ. Egy olyan környezetben kellett mûködnie a rendõrségnek, ami minõségileg változott meg: a rendõri munka iránt a piacon jelentõs kereslet mutatkozott. Részben ez is oka volt a '91-'92- tõl folyamatosan jelen lévõ fluktuációnak.

A közvetlen kiváltó okok, amelyek ezekhez a szervezeti intézkedésekhez vezettek, vezetési intézkedésekhez vezettek, azok a szervezeti problémák, amelyek a struktúrában megjelentek. A gazdálkodás problémái, amelyek eredményeként együtt van jelen a hiány és a pazarlás a rendõrség mûködésében. A vezetésen belüli ellentétek, amelyek most, amikor felülrõl, illetve kívülrõl felerõsödtek a kritikák, jelentõsen aláásták a vezetési tekintélyt. A rendõrségen belül a fegyelmi helyzet különbözõ okok következményeként megbomlott, ezt helyre kell állítani. Végül a budapesti elmúlt hetekbeli események, bûncselekmények mindezen problémákat jelentõs mértékben felerõsítették. Azzal a veszéllyel kellett szembenézni, hogy a biztonságérzetükben megingott polgárok megvonják az elengedhetetlenül szükséges bizalmat és támogatást a rendõrségtõl.

Ezért arra a következtetésre jutottunk, hogy megújulásra, változásra van szükség. Azonban ahhoz, hogy ez végigvihetõ legyen, személyi változások is szükségesek. Nem állítható, hogy az elmúlt években minden rossz volt, hiszen a Magyar Köztársaság rendõrségének nemzetközi megítélése jó. Bizonyos területeken az eredményessége is jó volt, illetve nem vitatható, hogy az átalakulás következményeként valóban demokratikus rendõrség alakult ki, amely az alkotmánynak és a törvényeknek megfelelõen végzi tevékenységét.

A személyi változások önmagukban természetesen nem hozhatnak eredményt. Szükség van szervezeti intézkedésekre, amelyek következményeként források csoportosíthatóak át a végrehajtás irányába. Szükség van a gazdálkodás megváltoztatására, a gazdálkodás fegyelmének erõsítésére, arra, hogy a területi szerveknél megerõsítsük a gazdálkodás felelõsségét, de ehhez a lehetõségeket is biztosítsuk. Helyre kell állítani a vezetés egységét: csapatként mûködve minden erõvel a feladatokra kell a rendõrségnek koncentrálnia.

A rendõrség rendelkezik a feladatok ellátására felkészült, az elvárásoknak megfelelni képes vezetõkkel a különbözõ vezetõi szinteken, akik magasabb vezetõi feladatok ellátására is alkalmasak. Az állomány döntõ többsége a hivatása iránt elkötelezett. Õk együtt, megfelelõ lehetõségek és feltételrendszer birtokában képesek az igényelt változások végrehajtására, képesek az elvárt megújulásra, képesek arra, hogy mindnyájunk érdekében egy erõs, a feladatait ellátni képes rendõrségünk legyen, olyan, amelyik a polgárok biztonsága érdekében végzi a tevékenységét, és képes is ennek a tevékenységnek a végzésére. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage