Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetségének képviselõcsoportja már az elmúlt hetekben is hangot adott annak - itt a plenáris ülésen is -, hogy aggodalommal töltött el bennünket az a bûncselekmény- sorozat, amely különösen Budapesten kézigránát-robbantásokban, fegyveres leszámolásokban öltött testet. Ezen aggodalmunk során támogatásunkról biztosítottuk a rendõrséget a bûnözés felszámolására irányított akcióiban. Ugyanakkor támogatásunkról biztosítottuk a belügyminiszter urat is és a Belügyminisztériumot minden olyan erõfeszítésben, amely a rendõrség hatékonyabb fellépését támogatja.

Úgy ítéljük meg, hogy helyes volt az, hogy a Belügyminisztérium vezetése egyértelmû követelményeket fogalmazott meg a rendõrség vezetésével szemben néhány héttel ezelõtt, és úgy ítéljük meg, helyes volt az is, hogy amikor a Belügyminisztérium vezetése úgy érzékelte, hogy a rendõrség ezeknek a követelményeknek nem tud eleget tenni, akkor a törvényben számára biztosított jogával élve lépéseket tett és leváltotta azokat a vezetõket, akiknek feladata lett volna a követelmények teljesítése. Ilyen értelemben képviselõcsoportunk mai ülésén is támogatta a belügyminiszter úr lépését, támogatta azt, hogy a rendõrség vezetésén belül megtette azokat a lépéseket, amely a rendõrség megújításának nélkülözhetetlen eleme.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a hatékonyabb fellépés nem önmagában a vezetõk cseréje következtében fog elõállni, de a belügyminiszter úr is utalt rá, hogy azok az új vezetõk, akik közül az új fõkapitányjelölt meghallgatása röviddel ezelõtt fejezõdött be, ezek a vezetõk megkapják a támogatást a parlamenti többségtõl ahhoz, hogy mindazokat a változtatásokat, amiket szükségesnek látnak a rendõrségen belül, megtegyék. Ebben a szabaddemokraták képviselõcsoportja (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) támogatja a kormányt és támogatja a rendõrséget is. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage