Szekeres Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A miniszterelnök úr és a belügyminiszter úr intézkedése egy folyamatot zárt le, hiszen az elmúlt két és fél év során minden erõvel a kormányzat igyekezett - és a rendõrség vezetõinek közremûködésével igyekezett - a helyzeten úrrá lenni és amennyire lehetséges, a közbiztonság feltételeit megteremteni. Minden kormányzat esetében azonban eljön egy olyan idõpont, tisztelve és megbecsülve az elõzõ vezetõk munkáját, amikor úgy dönt, hogy változtat és más szakemberekkel próbálja megoldani ezeket a problémákat. Azok a gyanúsítgatások, amelyek itt a Házban elhangzottak, teljesen értelmetlenek, semmilyen összefüggésben nincsenek ezeknek a vezetõknek a leváltásával, és úgy gondolom, hogy az a munka, ami ezután folytatódik, igazolni is fogja, hogy a rendõrség új vezetõi szakmailag jó hozzáértéssel, határozottan és világosan igyekeznek majd ezeket a mindnyájunkat foglalkoztató problémákat megoldani.

(15.20)

Az MSZP-frakció azt tartja fontosnak, hogy az elkövetkezendõ idõszakban néhány nagyon határozott változás következzen be a rendõrség munkájában. Azt gondoljuk, hogy meg kell szüntetni azt a 3000 fõs létszámhiányt, amely ma kialakult a rendõrség munkájában, méghozzá úgy, hogy szakismerettel rendelkezõ emberek kerüljenek ezekbe a funkciókba. Úgy gondoljuk, hogy csökkenteni kell az igazgatási tevékenységet, és az így felszabaduló személyi feltételeket is a bûnmegelõzésre és a bûnüldözésre kell fordítani, és úgy gondoljuk, hogy megfelelõ és oktatási és kiképzési tevékenységgel kell a rendõrség személyi állományának a felkészültségét javítani. És igen, mindent megteszünk azért - és a '97-es költségvetésben ez már szerepel is -, hogy a jövedelmek javuljanak, hogy lakástámogatást kapjanak azok, akik a városokban vagy a nagyobb településeken rendõri szolgálatot kívánnak folytatni. És úgy gondoljuk, hogy növelni kell a területi szervek munkájának, szervezésének (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.) és gazdálkodásának az önállóságát is. Van tehát min változtatni, van tehát min javítani, és úgy gondolom, hogy az új rendõri vezetés ezeket a lépéseket meg is fogja tenni.

Ugyanakkor szeretném elismerni (Az elnök pohara megkocogtatásával ismét figyelmeztet az idõ leteltére.) az eddigi rendõri vezetõk munkáját, az elmúlt évek során igyekeztek úrrá lenni ezeken a folyamatokon, (Az elnök pohara megkocogtatásával ismét figyelmeztet. Eközben az ülésteremben zúgolódás.) de úgy tûnik, hogy a lehetõségeik ebben kimerültek.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage