Latorcai János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Szekeres Imre felszólalása megnyugtatta a Kereszténydemokrata Néppártot abból a szempontból, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt egyértelmûen elkötelezett a nyugdíjak reálértékének tartása mellett. És nagyon örültünk volna, ha ez a megnyugtatás nyugodt hangon történt volna meg. Sokkal hitelesebb hatást tudott volna elérni.

Azonban engedje meg Szekeres Imre, hogy néhány kiegészítést tegyek hozzá. Az eddigi gyakorlat szerint..., és ha visszatekintünk a múltba, az eddigi energiaár-emeléseknek körülbelül egynegyed és egynegyedet meghaladó mértékben volt inflációgerjesztõ hatása. Ha én most az energiaárakat átlagosan 20 százalék körüli növekedésnek tekintem, az azt jelenti, hogy minimálisan 5 százalékban inflációgerjesztõ hatása lesz. Mindaz a többlet tehát, amelyik itt jelentkezni fog a nyugdíjaknál, az semmiféleképpen nem a nyugdíjak értékállóságát fogja biztosítani. Azon túlmenõen még nem beszéltünk az esedékes gyógyszerár- emelésekrõl, és nem beszéltünk mindazokról a szolgáltatásokról, amelyeknek az áremelési tételei egyértelmûen inflációgerjesztõ hatásúak.

És tisztelt képviselõtársaim, engedjék meg: azt, hogy 1996 decemberében esetleg 20-21 százalék körüli infláció lesz, az még nem jelenti, hogy 1996-ot 20 százalékos inflációval kezelhetjük, mert ennek az átlagértéke majdnem 26 százalék ebben az évben. És az, hogy a kormány a jövõ év végére 18 százalék körüli inflációt jelöl ki, az még nem azt fogja jelenteni, hogy 1997-ben ilyen értékû lesz az infláció (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), egyes prognózisok szerint ez megközelítõen 20 százalék lesz. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage