Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Az elmúlt percekben a rendõrség lefejezése kapcsán sok szó esett itt a felelõsség kérdésérõl. Többen is megfogalmazták, hogy a közbiztonság romlásáért nem a most leváltott rendõri vezetõket terheli a felelõsség, hiszen õk hozzáértésüket a jelenleginél nehezebb idõszakban már bizonyították, hanem egyértelmûen kormányzati felelõsségrõl van szó, hiszen a kormányzat teremtette meg azokat az állapotokat, melyek közepette a rendõrség nem tudott úrrá lenni a közbiztonság romlásával kapcsolatos problémákon.

Én most e kormányzati felelõsséget sajátos oldalával összefüggésben szeretném felhívni a t. Ház és a közvélemény figyelmét egy múlt heti sajnálatos eseményre. A Néppárt ugyanis úgy gondolja, hogy a kormányzati felelõsség a közbiztonság romlásáért nem merül ki a belügyminiszter felelõsségében. Az a pénzügyi vezetés, amelyik nem biztosítja a mûködõképességhez szükséges anyagi feltételeket a rendõrségnek, ugyanúgy felelõs, mint az az igazságügy-miniszter, aki az elmúlt két és fél év során nem volt képes elõállni egy olyan büntetõ törvénykönyv módosító javaslattal, mely lehetõvé tette volna a kirívóan súlyos, vagyon elleni és erõszakos bûncselekmények súlyosabb büntetését, és amikor egy ellenzéki frakció - történetesen a Néppárt frakciója - egy ilyen javaslattal elõállt, megakadályozta, hogy a javaslatból törvény legyen.

A rendõrtábornokok menesztésével kapcsolatban már feltettük a kérdést, vajon mi az oka annak, hogy éppen akkor, amikor az országos rendõrfõkapitány nyilatkozata szerint az ÁPV Rt-vel kapcsolatos korrupciós botrányban valóban példás határozottsággal, politikai pozícióra való tekintet nélkül, indul meg a nyomozás. Éppen akkor, amikor a budapesti rendõrfõkapitány sok hetes eredménytelenség után végre látványos eredményeket produkál a közelmúlt robbantásos és egyéb terrorista jellegû ügyeiben, akkor kell ezeket a rendõri vezetõket elmozdítani.

Ugyanígy felteszem a kérdést, amikor a kormányzó pártok egyes személyeihez is elvezetõ, 100 milliós nagyságrendû ügyletek kerülnek napvilágra, amikor naponta követnek el robbantásos és más súlyos erõszakos bûncselekményeket az országban, miért kell a kormánynak ugyanolyan puccsszerûen - mint ahogy a rendõrtábornokok eltávolítása történt - kivégezni egy olyan törvényjavaslatot, mely éppen ezeknek a bûncselekményeknek az eddiginél sokkal súlyosabb elbírálását teszi lehetõvé. Ráadásul, kedves képviselõtársaim, a módszer is hasonló. A rendõrtábornokok esetében olyan eljárást tanúsított a kormányzat, ami legfeljebb akkor lett volna indokolt, ha az illetõkrõl kiderül, hogy fegyveres puccsra készülnek a kormány ellen. Hírlik, hogy a leváltott vezetõket már be sem engedik a munkahelyükre, sõt arról is értesültünk, hogy állítólag hozzátartozóikat is érintette a tisztogatás.

És hogyan bánt el a kormány a Néppárt törvényjavaslatával? Úgy gondolom, nem tanulság nélküli, ha erre is felhívom a tisztelt Ház és a közvélemény figyelmét. Az Igazságügyi Minisztérium a Néppártnak a büntetések súlyosbítását kezdeményezõ javaslatát elsõ pillanatától kezdve ellenezte anélkül, hogy érdemi ellenvetést tudott volna tenni és nyomós szakmai ellenérveket fogalmazott volna meg. Ellenkezõleg. A miniszter és a kormánypárti politikusok nem is vállalták a vitát. Jellemzõ, hogy a javaslat elõterjesztést követõ Parlamenti ütközõ címû televíziós mûsorban a miniszter visszautasította a részvételt, de a rádió Ütközõ címû mûsorába is politikus helyett köztisztviselõt küldtek el vitatkozni. A kormány a parlamentben sem vállalta a vitát, és egy ügyrendi puccsal intézte el a javaslatot. Az általános vita lefolytatását követõen - noha a parlament korábban nemcsak a tárgysorozatba-vételrõl és a sürgõs tárgyalásról pozitívan döntött, hanem a képviselõk módosító indítványokat is benyújtottak a javaslathoz - a kormány az egyébként csak formális és ügyrendi természetû részletes vitára bocsátás alkalmával leszavaztatta a javaslatot.

Tisztelt Képviselõtársaim! Itt van elõttem az a számítógépi kimunkálás, amely bizonyítja, hogy 1990-es szabad választások óta soha nem került arra sor, hogy egy törvényjavaslatot a részletes vitára bocsátás alkalmával szavazott volna ki a Ház.

(16.30)

Úgy vélem, joggal tehetjük fel a kérdést: hány robbantásnak kell még bekövetkeznie és hány százmilliós csalásnak kell még napvilágra kerülnie addig, amíg a kormány hajlandó lesz támogatni egy, a kirívóan súlyos, vagyoni és erõszakos bûncselekményekre kiszabható büntetésekre súlyosbítást javasló törvényjavaslatot? (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.) Éppen azért, mert a Néppárt ezeket rendkívül fontosnak tartja, bejelentjük, hogy ezeket ismét benyújtjuk, és reméljük, hogy érdemi vita után érdemi döntés fog születni. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage