Avarkeszi Dezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

DR. AVARKESZI DEZSÕ igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Három állításra szeretnék reagálni.

Az egyik az, hogy a kormány nem vitatkozott az elõterjesztéssel kapcsolatban. Én úgy gondolom, hogy az ellenzék és a kormány között nem igazán a tévé Ütközõ címû mûsorában, hanem itt a parlamentben kell lefolytatni a vitát, és ebben a vitában megszólalt az igazságügy- miniszter, megszólaltam én is, megszólaltak kormánypárti képviselõk, Szigethy képviselõ, Csizmadia képviselõ úr, és elmondtuk álláspontunkat errõl a javaslatról.

A leszavazás kérdése: miután a kormány nem értett egyet ezzel a javaslattal, két megoldás kínálkozott. Az egyik, hogy nem is engedi tárgysorozatba venni. Úgy gondoltuk, ez egy fontos kérdés, ez egy színvonalas javaslat volt, bár több kérdésben nem értettünk egyet, ezért úgy gondoltuk, hogy igenis, itt vitatkozni kell, de ez tûnt megfelelõ megoldásnak, hogy az általános vita után záródjon ez le.

A harmadik: a kormány március végéig be kívánja nyújtani a Btk. szankciórendszerére vonatkozó módosító javaslatát, ami néhány lényeges kérdésben el fog térni ettõl a javaslattól. A javaslat megtevõi úgy gondolják, hogy akkor lehet az enyhe ítéletek ellen tenni valamit, hogyha a büntetések felsõ határát emelik. Mi úgy gondoljuk, hogy bizonyos, súlyos bûncselekményeknél az alsó határt kell emelni.

Hadd ismertessek egy statisztikát két olyan bûncselekménnyel kapcsolatban, amelyik egyértelmûen kiváltja az emberek felháborodását: az erõszakos közösülés és a rablás bûncselekménye. Mind a kettõnél '95- ben, mind a kettõt 2 év - 8 év között lehet büntetni. 2 év alatti büntetést szabtak ki az esetek 30 százalékában, és 8 év felettit mindössze egy, illetve még annál kevesebb százalékában is.

Tehát hiába emeljük a felsõ határt, azzal semmit nem érünk el. Kérem, fogadják el, hogy (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.) jobb javaslatot fogunk beterjeszteni és ma a tévé nyilvánossága elõtt én felkértem Kutrucz Katalin, hogy az elõkészítõ munkában egyébként vegyen részt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage