Gellért Kis Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

GELLÉRT KIS GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Úgy gondolom, hogy az Országgyûlésnek megspórolhatott volna Torgyán képviselõ úr 17 percet, hogyha jobban felkészül. Tárgyi tévedéseirõl most két perc idõtartamban.

Nemcsak a szabaddemokraták javasolták az egy százalékot, benne van a Szocialista Párt választási programjában.

Nemzetközi jogi vállalások az egyház-finanszírozás ügyében: nincsenek ilyenek. Tárgyalások folynak a Vatikánnal. Szeretném, hogyha a képviselõ úr beavatna bennünket, milyen olyan nemzetközi vállalásról tud, amelyet a Vatikánnal kötött a Magyar Köztársaság, és amellyel ellenkeznék ez a törvény.

Képviselõ úr ötmilliárd forintról beszél, majd utóbb azt mondja, hogy ez aprópénz, amit erre a célra szán a költségvetés. Ha az ötmilliárd forint aprópénz, akkor nem tudom, hogy mirõl beszélünk.

A történelmi egyházak és a hívek véleménye. Ha a képviselõ úr egy kis fáradságot vett volna magának és utánanéz annak, hogy a legkülönbözõbb, és a legkülönbözõbb helyekrõl megrendelt szociológiai vizsgálatok, felmérések hogyan mutatják ezt a helyzetet, akkor nyilván rájön, hogy a megkérdezett lakosságcsoportban, körben - amely általában reprezentálja a teljes lakosságot - 56-65 százalék között szóródik azoknak az aránya, akik úgy vélekednek, hogy igen, a hívek önrendelkezése érvényesüljön akkor, amikor egyház-finanszírozásról van szó.

(18.30)

Akkor, amikor azt mondja Torgyán képviselõ úr, hogy az Opera és a Nemzeti Színház között kell választania a polgárnak, azt mondja, hogy ez álságos. Igen, a demokrácia az választások sorozata, amelyet az állampolgárok folyamatosan meg kell hogy tegyenek, idõnként a parlamenti választásokon is. Nyilván, hogyha (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) - befejezem, elnök asszony - a képviselõ úr gondolatmenetét végigvisszük, akkor ez azt jelenti, hogy a parlamenti választásokon sem kell megkérdezni a polgárok véleményét, mert nem alkalmasak arra, hogy eldöntsék, nemcsak hogy a Nemzeti Színház és az Opera között mit válasszanak, hanem hogy az egyik és a másik párt közül melyiket választják. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage