Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Sajnálom, hogy Mészáros István László képviselõtársam rosszul értette a szavaimat. Én nem azt mondtam, hogy az SZDSZ-esek megtévesztették ott, az a jelen lévõ emberi jogi bizottság azon kormánypárti tagjait, akik ellene szavaztak ennek a javaslatnak. Én legfeljebb azt mondtam, vagy szó szerint nem emlékszem, hogy mit mondtam, de az volt a lényege, hogy esetleg megrémisztették azzal a felvetésükkel, hogy az egyházakat is bele akarják venni a körbe, és ezért gondolták úgy a képviselõtársaim, legjobb, hogyha az egészet elutasítják.

Abból, ami itt elhangzik, az emberben óhatatlanul támad egy ilyen gyanú, hogy valóban bele akarják venni az egyházakat is, hiszen erre utalnak. Hadd idézzek a Szabad Demokraták Szövetsége egyik kiváló képviselõjének a Népszavában megjelent cikkébõl, amelyben az egy százalékról a következõket nyilatkozza: "Az új adózás egyértelmûen feltárhatja az egyházak valóságos társadalmi támogatottságának mértékét, és ez tiszta helyzetet teremthet a kultúrharc problémáinak és álproblémáinak dzsungelében". Vagyis itt arról van szó, tisztelt képviselõtársaim, hogy legalábbis egyes kollégáink, egyes képviselõtársaink úgy gondolják, hogy van egy kultúrharc, és a kultúrharcban majd valami eredményt az az egy százalék ki fog hozni, el fogja dönteni, hogy ki hogyan áll. Hogy egyik-másik képviselõtársamat idézzem, aki azt mondta az emberi jogi bizottság ülésén, hogy tulajdonképpen az egyházaknak ugyanúgy, mint a futballcsapatoknak majd meg kell egymással mérkõzni, hogy melyik az, amelyik jobban szerepel, melyik az, amelyik rosszabbul szerepel. Aki kétségbe vonja, hogy ez elhangzott, az tekintse meg az emberi jogi bizottság ülésérõl szóló jegyzõkönyvet, ahol a szabaddemokrata képviselõtársunk ezt a futballcsapat-hasonlatot alkalmazta az egyházakkal kapcsolatban.

Ezért él bennünk, egyesekben fenntartás, és nem tulajdonképpen magával a törvénnyel vitatkozunk, hanem azzal, ami sajtóban, bizottsági ülésen, itt a parlamentben hozzátevõdött, és valóban helyesnek tartanám, hogyha a jövõben csak magáról a törvényrõl vitatkoznánk és nem az esetlegesen benyújtandó majdani módosító indítványokról.

Meg kell azonban állapítanom, hogy azért vagyunk kénytelenek ezekrõl vitatkozni, mert elhangzott. Ha nem hangzott volna el, ha soha senki nem mondta volna, hogy az egyházakat is bele akarja ebbe a törvénybe venni, ráutaló magatartást se tanúsított volna, akkor aligha vitatkoznánk errõl. Úgyhogy én ebben látom a problémát. Köszönöm szépen. (Gyér taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage