Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Azt hiszem, a Házszabály szellemében rendkívül furcsa felszólalásra került sor. Mészáros István László 21 percig beszélt az általános vitában arról, ami a törvényjavaslatban nem szerepel. Nevezetesen arról, hogy az egyházak mégiscsak szerepeljenek benne.

Ezzel kapcsolatban viszont, ha már 21 percig beszélt, akkor 2 percben talán nekem is szabad reagálnom mindazokra, amiket elmondott.

Elõször is - természetesen - nemcsak a római, hanem a görög katolikusok is ellenzik ennek a dolognak a bevételét, hiszen a római és a görög katolikus egyház Magyarországon egységesen a katolikus egyház része. Ezt, akik egyházi kérdésekkel foglalkoznak, azoknak talán illene tudni.

Mészáros István László kollegám hosszan találgatta, hogy vajon a katolikus egyház miért is nem támogatja azt, hogy bekerüljön a kedvezményezettek sorába, körébe. Énszerintem meg is kérdezhetné akár tõlük. Én legalábbis úgy gondolom, hogy a parlament emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága alelnökének megvan a lehetõsége arra, hogy ne találgasson hosszú percekig a parlament nyilvánossága elõtt, hogy a katolikus egyház miért nem szeretné, ha bekerülne, hanem esetleg kikérné a véleményüket. Én legalábbis a demokratikus párbeszéd egyik fontos elemének tartanám ezt.

Néha felmerül a kérdés, hogy a két koalíciós párt, amely az ország rendbetételére, gazdasági stabilitásának megteremtésére szövetkezett, van-e köztük különbség. Hát egy különbség ebben a vitában mindenesetre kiderült. A Magyar Szocialista Párt egyetlen képviselõje sem nevezné a magyar katolikus püspöki kart erõteljes vallási lobbynak, ahogy elhangzott képviselõtársam szájából. Mi a püspöki kart tiszteljük, adunk a véleményére, amennyiben anyagi kívánságait nem tudjuk teljesíteni, akkor ezt õszintén megmondjuk nekik. Nem gondoljuk azonban, hogy egy ilyen törvény arra lenne jó, hogy - úgymond - megrendszabályozzuk az erõteljes vallási lobbynak nevezett püspöki kart.

Képviselõtársam arról is beszélt, hogy a hívek nyilván szeretnék ezt a törvényt, csak hát a hierarchia nem engedi. Én a leghatározottabban tiltakoznék az ellen, hogy ebben a Házban valaki úgy gondolja, hogy a katolikus püspöki karnál illetékesebb a katolikus hívõk nézeteinek a képviseletére. Különösen akkor, ha - mint elhangzott - egy másik egyháznak a híve. Én nem vitatkozom azzal, hogy más egyházakban ki hivatott, ki nem hivatott a hívõk véleményének a képviseletére. A katolikus egyházban kétezer éve ilyen hierarchia mûködik. Ezt az egyházon belül meg lehet változtatni, nem hiszem azonban, hogy ez egy politikai párt feladata lenne.

Ez lenne, tisztelt képviselõtársam, valójában az egyházak ügyébe való beleszólás, ha ön megmondaná, hogy a hívek mit szeretnének jobban, hogy ön jobban tudja, hogy mit akarnak a hívek, mint püspökei. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage