Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Nagyon örülök Bauer Tamás képviselõtársam hozzászólásának. Valóban helyes, hogy hivatkozott a koalíciós megállapodásra. Elõttem van a szövege. Néhány mondatot szeretnék belõle idézni. Szerettem volna majd a hozzászólásomban - ha majd rákerülök, remélem lesz alkalmam, de hát talán, ismétlés a tudás anyja.

A két párt fontosnak tartja az egyházi tevékenység anyagi hátterének kiépülését. Távlatilag azt tartják helyesnek, ha a hívek személyi jövedelemadójuk meghatározott részének terhére maguk gondoskodnak egyházuk fenntartásáról. Belátják azonban, hogy az egyházak ez idõ szerint még állami támogatásra szorulnak. Arra törekednek, hogy az egyházak költségvetési automatizmus révén jussanak állami támogatáshoz.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ha megalkottuk volna már azt a törvényt, amelynek következtében az egyházak költségvetési automatizmus révén jutnak állami támogatáshoz, ez a törvény már létezne, minden évben a támogatásnak az inflációval növekedett mértékét kapnák meg automatikusan, ahogy kérték, és ahogy mi a kormányprogramban ezt meg is ígértük, akkor lehet, hogy utána egy ilyen módszert, amelyet önök támogatnak, lehet, hogy el is fogadnának az egyházak hosszú távon. Hiszen a hosszú táv nyilvánvaló, hogy 5-10 évet jelent. Nem hiszem azt, hogy lenne valaki, aki azt mondaná, hogy hosszú távon ez az az elképzelés, amit önök itt képviselnek, az feltétlenül és mindenképp rossz. Arról van szó, hogy ebben a költségvetési véghajrában visszamenõleg - mert ezt senki nem mondta ki - az 1996. évi adóbevételekre visszamenõleg szólna. Ezért is kell ilyen kutyafuttában tárgyalnunk, hogy decemberben még szavazhassunk róla. Ez itt a probléma, tisztelt Képviselõtársaim.

Ha megvalósul az egyház-finanszírozási törvény, utána '97-ben vagy '98-ban valóban lehetséges egy ilyen addicionális tételt is meghatározni, és biztos vagyok benne, hogy azok, akik most ellenzik, nagy örömmel támogatják majd ezt a javaslatot. Valóban, azonban ehhez idõ kell, és nem lehet egy hét alatt egy ilyen költségvetési véghajrában eldönteni ilyen fontos kérdéseket. Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage