Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Lányi Képviselõ Úr! Nagy örömömre szolgál, hogy gyakorlatilag a parlament valamennyi pártja õszinte aggodalommal kíséri figyelemmel a magyar sport hazai viszonyait, azonban az is hozzátartozik az ügyhöz, hogy ezt a támogatást valószínûleg nemcsak a parlamentben, hanem a parlamenten kívül is, és nemcsak szavakkal, hanem nagy valószínûséggel tettekkel is alá kellene támasztani.

Kétféle szemüveg lehet a sportban, az egyik a szurkolói szemüveg, azt itt, a parlamentben meg lehet valósítani, másik szemüveg a szakmai szemüveg, amelyen keresztül kicsit másképp látszik a sport, mint ahogy itt ön elmondta. Elsõsorban azért, mert végül is össze nem függõ dolgokból készített el egy rendszert, és ez a rendszer ön szerint korrupciógyanús, ön szerint felelõtlen, ön szerint pazarló, az OTSH vezetõi nem jól teszik a dolgukat.

Néhány tételes cáfolat. A sporttörvény nem arra való - és ezt itt elmondtuk a parlament vitájában, és két perc kevés lesz hozzá -, hogy megoldja a sport válságát, anyagi problémáit, hanem hogy tiszta szervezeti és tiszta mûködési területek között lehessen a sportot irányítani és gyakorolni.

A finanszírozási kérdésre, gondolom, a belügyminiszter úr reflektálni fog, a költségvetés anyagi lehetõségeinek megfelelõen biztosítja, de 6,4-tõl - attól függ, hogy számoljuk -, 6,4-tõl 8 milliárdig terjed az az összeg, amely közvetlenül vagy közvetve a sportra fordítható.

És a harmadik: három alapítvány - és nem az OTSH - fogja a jövõben kezelni január 1-jétõl a sportot, illetve két alapítvány és a nemzeti olimpiai bizottság fogja kezelni a sport célú pénzeszközöket, és én úgy gondolom, hogy felelõs gazdái lesznek a sportnak. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

(8.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage