Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Folytatom az egészségügy átalakításáról szóló törvény végrehajtásának anomáliáira felhívó hozzászólásaim sorozatát.

Sajnos, azt hiszem, ezzel sem fejezhetem be. Folytathatom tovább, hiszen ahogy születnek a döntések, úgy látható egyre jobban, hogy ez a törvény, ahogy ezt már eredetileg is megmondtuk, rendkívül rossz döntéshozatali mechanizmust ír elõ, és rendkívül rossz döntéseket eredményez.

Az, hogy a szegedi orvostudományi egyetemen építik le Csongrád megyében a legtöbb ágyat, errõl délután interpellációban fogok érdeklõdni a Népjóléti Minisztérium véleményérõl. Most elsõsorban Veszprém megyére szeretném felhívni az önök figyelmét.

Tisztelt Képviselõtársaim! Most már az Országos Egészségbiztosítási Pénztár döntése is elkészült. Legyenek tisztában azzal, hogyha végrehajtják ezt a törvényt, egész Veszprém megyében összesen 30 szemészeti ágy marad és 30 bõrgógyászati ágy.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ajkán mindkét ellátást megszüntetik. Abban a városban, ahol bánya és timföldgyár van, tisztelt képviselõtársaim. Eddig is tudtam, hogy a munkások érdekeivel olyan nagyon nagy mélységben nem törõdtek, de azért ez már mégiscsak túlzás, hogy a bánya mellett lévõ szemészeti ellátási lehetõséget akarják megszüntetni. A döntések értelmében a törvénybe foglalt minimális ágyszám sem lesz meg Veszprém megyében bõrgyógyászatból, szemészetbõl, ortopédiából, ideggyógyászatból.

Tisztelt Képviselõtársaim! Nem most, de középtávon át akarják telepíteni a farkasgyepûi tüdõgyógyintézetet Ajkára. Bizonyára tudják önök, hogy a tüdõgyógyintézet egy fenyõerdõben, csodálatos klímában található. Nagyon érdekes lesz, hogy a valaha "Piszkos 12"-nek nevezett város közepébe telepítik a tüdõgyógyászati ellátást. Nyilván rendkívül sokat fog használni a betegek állapotának az ottani levegõ.

De van egy sokkal fontosabb kérdés, amit, azt hiszem, az egész országban meg kellene vizsgálni. Tisztelt Képviselõtársaim! Az ajkai kórházban olyan ágystruktúrát szándékozik meghagyni az Egészségbiztosítási Pénztár, amiben kódolt a csõd.

Tudniillik körülbelül ugyanannyi sebészeti típusú ágyat szándékoznak meghagyni, mint amennyi belgyógyászati típusú ágyat. Kérdezzék meg bármelyik gazdasági igazgatót, el fogja mondani önöknek, hogy így egy kórház nem tud talpon maradni. Aztán majd utána arról beszélnek, hogy rosszul gazdálkodik a kórház? Tisztelt Képviselõtársaim! Mi lesz ezeknek a döntéseknek az eredménye?

Zircen és Várpalotán kimondták, hogy féléves haladékot kapnak, hogy megfeleljenek a minimumfeltételeknek. Tisztelt Képviselõtársaim! Ha végrehajtható lenne a törvény, január elsejére ezeket a döntéseket meghoznák, a megyei ágyszámleépítés megtörténne, majd fél év múlva - ha kiderül, hogy a másik két kórház nem felel meg a minimumfeltételeknek -, mit fognak tenni? Azokat is bezárják? Vagy mégsem? Hogy gondolkodnak hosszabb távon a magyar egészségügyi ellátás helyzetérõl? Csak egy évre hoznak döntéseket, tisztelt képviselõtársaim?

És folytatom tovább. Egy hónap múlva a társadalombiztosítás a törvény értelmében nem finanszírozhatja azokat az ágyakat és azokat az intézményeket, amelyeknek megszüntetésérõl vagy bezárásáról döntöttek.

Tisztelt Képviselõtársaim! Egy konkrét példa: a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Oktató Kórházában december 31-éig van szerzõdésük. Ennek az intézménynek 76, minisztérium által megadott védett ágya van. Hogy mi lesz velük, senki nem tudja. Rendelkezés nincs róla.

Még mindig nincs az intézményben betegfelvételi zárlat. Nincs rendelkezés arról, hogy hova szállíthatók a betegek és mikor. A dolgozók felmondásának már kézben kellene lenni, ha a törvényt be akarják tartani. Erre vonatkozólag utasítás sincs. Mellesleg tájékoztatom önöket, hogy 550 millió forintba fog kerülni a dolgozók végkielégítése. Most gondolkodjanak el a 3,5 milliárdos összegen!

Ha január elsejétõl nincs szerzõdése az intézménynek, a december havi bérek kifizetését nem tudja, hogy mibõl fogja állni, tisztelt képviselõtársaim. A jogosan járó 13. havi bérre - melyet január végéig kell kifizetni - nem tudja, hogy mibõl lesz erre fedezet. Nem tisztázott, hogy az Országos Háziorvosi Intézet helyét és szerepét ki veszi át, hol lesz a háziorvosképzés, tisztelt képviselõtársaim.

Egy hónappal a törvény határideje elõtt gyakorlatilag semmi nem tisztázott. Még egyszer felhívom a figyelmüket, függesszék fel a törvény végrehajtását, mert különben törvénysértésre kényszerítik a fél országot! Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage