Kis Gyula József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS GYULA JÓZSEF (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Nem Kökény Mihály államtitkár úrnak kívánok válaszolni, mert nem létezõ miniszter államtitkáraként nem helyettesítheti a nem létezõ minisztert, tehát vele nem kívánok vitatkozni, mert (Dr. Pusztai Erzsébet közbeszólása: Így van!) egyszerûen nincs abban a helyzetben, hogy vitatkozzék.

Amit mondani szeretnék, az egy sokkal fontosabb kérdés, a kórházi ágyszám-megszüntetésekkel kapcsolatban. Az Alkotmánybíróság a múlt hét végén döntött a beadványok tárgyában, amelyek az alkotmányellenesség kimondását kérték ezzel a törvénnyel kapcsolatban.

Nos, az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a biztosítónak, tehát adott esetben az egészségbiztosításnak joga, módja van, hogy a kapacitásokat a bevételei arányában megváltoztassa. Ezért a keresetet elutasította. Azonban azt is kimondta - méghozzá nagyon hangsúlyosan -, hogy amennyiben ellátási hiány keletkezik, akkor ezt a hiányt az állami költségvetésnek kell finanszírozni.

Kérem szépen, a hiány megállapítása a helyi bíróságokra fog tartozni, hiszen õk tudják megmondani, hogy a 120 ágy helyett 50 ágyon ellátható-e Szeged sebészete például. Nagy valószínûséggel, miután minden kórház bírósághoz fordul, nagy valószínûséggel a hiánypótlásra sok esetben kötelezni fogja a bíróság a Magyar Köztársaság kormányát.

Én csak arra szeretném az önök figyelmét felhívni a költségvetési vita idején, hogy erre egy fillér fedezet nincs a költségvetésben, tehát szíveskedjék a kormány gondoskodni megfelelõ alap, tartalék elkülönítésérõl erre a célra, ugyanis nyilvánvaló, hogy többe fog kerülni a leves, mint a hús. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage