Béki Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Hetek óta hallgatjuk az ágyszámleépítéssel kapcsolatos felszólalássorozatát Pusztai Erzsébetnek.

Én ma azért kértem szót, mert azt gondolom, hogy amit ma elmondott, az különösen félreérthetõ. Hiszen elkezdett arról beszélni, hogy Veszprémben milyen drámai helyzet áll elõ azzal, hogy 30 szemészeti ágy marad, meg 30 bõrgyógyászati ágy marad olyan vidékeken, ahol bányászok élnek és a többi.

Szeretném világossá tenni, hogy sem a magyar parlamentnek, sem a kormánynak, sem a népjóléti tárcának vagy a népjóléti miniszternek abban direkt felelõssége, hogy Veszprémben 30 szemészeti ágy marad, nincsen. (Dr. Pusztai Erzsébet közbeszólása: Törvény!)

Az a törvény, amit elfogadtunk, amirõl az Alkotmánybíróság azóta kimondta, hogy nem alkotmányellenes, az egy kerettörvény, ami érdekegyeztetési folyamatot ír elõ. Következésképpen Veszprém megyében elõfordulhat, hogy olyan megállapodás születik (Dr. Pusztai Erzsébet közbeszólása: Nem született!), amiben érdekek sérülnek - mint ahogy a legtöbb megyében érdekütközések mentén lehet valami megállapodáshoz eljutni -, de akkor Pusztai Erzsébetnek ezeket a felvetéseit annak a helyi szervezetnek, mondjuk a Veszprém Megyei Önkormányzatnak kellene hogy címezze. Nem ezt a félreértést elõteremteni, mintha a kormánynak lenne ebben direkt felelõssége.

Szeretném felhívni arra a figyelmet, hogy ismereteim szerint négy megyében és a fõvárosban adódtak komolyabb problémák abból, hogy ágyszámcsökkentésre sort kell keríteni. A megyék háromnegyed része közmegelégedésre meg tudott állapodni abban a kérdésben, hogy hogyan racionalizálja a kórháziágyszámokat. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage