Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elnök úr biztos azért nem vette észre a jelentkezésemet, mert nem jelentkeztem, hanem írásban adtam ezt le. Tehát önt nem terheli felelõsség e tekintetben. Helyesbítenem is kell az írásban leadott tárgyat, mert a sokat emlegetett OK-TAT Kft. a Mûvelõdési Minisztériumtól, illetve az Országos Közoktatási Intézet jóváhagyásával nem 300 millió forinthoz jutott hozzá tavaly januárban, hanem csak 297 millió forinthoz. Az összeg így pontos.

Valamennyien tudjuk ezt, több mint egy hónappal ezelõtt napvilágot látott ez az ügy, valóban a minisztérium belsõ vizsgálata derítette ki ezt a feltehetõen szabálytalan kifizetést, az ez év elején, a múlt év végén történt pályázati kiírást. Az sajnálatos, hogy azóta sem hallottunk hírt a vizsgálat folyásáról, annak lezárultáról, illetve a miniszter, Magyar Bálint által kilátásba helyezett intézkedésekrõl. Három ok miatt tartottam fontosnak vagy tartottuk fontosnak, hogy újból a parlament színe elé hozzuk ezt a kérdést.

Az egyik, hogy egyértelmûvé vált, hogy nem októberben-novemberben lett ismeretes ez az ügy a minisztérium vezetõi elõtt, hanem már tavaly, illetve ez év februárjában Báthory Zoltán regisztrálta azt a tényt, hogy Szûcs Miklós fõosztályvezetõ az õ beleegyezése nélkül, az õ tudta nélkül használta Báthory Zoltán helyettes államtitkár aláíróbélyegzõjét, aláírásbélyegzõjét. Tehát gyakorlatilag, a helyettes államtitkár úr szerint, egyfajta hamisításnak nevezhetõ dolgot követett el a 300 millió forint kifizetésével kapcsolatban. Báthory Zoltán jegyzõkönyvet vetetett fel, majd nem jelezte ezt a tényt a miniszternek, nem jelezte ezt a tényt a közigazgatási államtitkárnak, és szigorú szóbeli megrovásban részesítette Szûcs Miklóst. Ez mindenképpen furcsa. Különösen furcsa az, hogy az azt követõ 10 hónapban vagy 9 hónapban elõ sem került, majd meglepetésre októberben újból csak napvilágot látott ez a tény, amit a helyettes államtitkár úr az azt megelõzõ 9 hónapban nem látott fontosnak jelezni semmilyen formában.

A másik furcsa ok, hogy az Országos Közoktatási Intézetnek, amelyik ezt a pályázatot kiírta, van egy intézete, ahol a pedagógusképzést elvileg koordinálni kellene, adott esetben el is végezni. Az egykori tankerületi oktatási központ, a veszprémi tankerület oktatási központ maradványán hoztak létre egy pedagógusképzõ intézetet. Különösen furcsa az, hogy 300 millió forintot ad egy külsõs cégnek az OKI, miközben a saját irodáját, a veszprémi pedagógusképzõ irodát nem mûködteti, nem látja el feladattal.

A harmadik ok, ami miatt igencsak furcsa ez az ügy, hogy tudjuk jól, hogy a Fõvárosi Pedagógiai Intézet, illetve az összes megyei pedagógiai intézet összesen ebben az évben 60 millió forinttal gazdálkodhatott, hogy abból pedagógusképzéseket szervezzen. Nos, ennek az ötszörösét, közel 300 millió forintot kapott az OK-TAT Kft., egy senki által nem jegyzett, jogilag a pályázat elbírálása, elnyerése idején jogilag nem létezõ kft. Hogyan és milyen módon kaphatta meg ennek az összegnek, az ország valamennyi pedagógiai intézete által felhasznált összegnek az ötszörösét?

Itt tehát nem egyszerû szabálytalanságról, téves átutalásról, a bizonylati fegyelem kellõ be nem tartásáról van szó, hanem egy olyan szakmapolitikai döntésrõl, aminek a felelõse bizonyosan a minisztérium vezetõi között található. Éppen ezért a Fidesz-Magyar Polgári Párt úgy gondolja, hogy nem elegendõ a minisztérium által elvégzett belsõ vizsgálat, hanem a parlamenten keresztül kezdeményezni fogja az Állami Számvevõszék vizsgálatát az Országos Közoktatási Intézet egészére kiterjedõen, illetve javaslatunkban az fog szerepelni, hogy ez ne csak az OKI-ra terjedjen ki, hanem a másik nagy pénzforrásra, az úgynevezett KOMA Közoktatás-modernizációs Alap mûködésének ez évi vizsgálatára is. Ezt a bejelentésemet szerettem volna önökkel megosztani. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage