Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Nem elõször foglalkozunk itt a Ház színe elõtt az OK-TAT Kft. és az említett 300 millió forint sorsával. Amit ön most elmondott, ezek már jórészt korábban ismertté vált tények, újság megírta, a minisztériumi közleményben tudatta õket.

Az a tény, hogy mindeddig a vizsgálat eredménye nem látott napvilágot, egyszerûen azzal magyarázható, hogy a vizsgálatnak egyelõre nincs eredménye. Ezekben a percekben folyik a fegyelmi tárgyalás a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztériumban a miniszter úr részvételével.

(9.40)

Ha igaz, akkor a mai napon döntés lesz, amely természetesen nyilvánosságot fog kapni. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a döntés a minisztériumon belüli szabálytalanságokra, pénzügyi, bizonylati, miegyéb szabálytalanságokra vonatkozó döntés. Tehát az, hogy ki milyen módon szegte meg az érvényes eljárási szabályokat a minisztériumban. Nem terjed, mert nem terjedhet ki ez a döntés, ez a fegyelmi döntés azokra a cselekedetekre, amelyek érdekében ezeket a szabálytalanságokat vélhetõleg elkövették, tehát hogy mi történt ténylegesen ezzel a 300 millió forinttal, történt-e itt bûncselekmény, történt-e itt valami olyasmi, amely a minisztérium belsõ vizsgálatánál és fegyelmi eljárásánál nagyobb hatáskörû szerv közbelépését igényli. Erre nézve az ügy ismertté válásának pillanatában, tehát október, ha jól emlékszem, 28-án a közigazgatási államtitkár megtette a büntetõfeljelentést ismeretlen tettes ellen. Ez a jelen pillanatban a rendõrség nyomozati szakban lévõ vizsgálatának a tárgya.

Ami az ügy elhúzódását illeti, én azt hiszem, hogy olyan nagyon nem húzódott el, különösen akkor nem, hogyha, mint képviselõ úr egy korábbi felszólalásában amúgy is említette, az egyik érintettet külföldi tanulmányútjáról kellett visszahívni annak érdekében, hogy a szóban forgó vizsgálatokat el lehessen végezni és a meghallgatásokat meg lehessen tartani.

Még egyszer mondom: ez az ügy vélhetõleg a mai napon le fog zárulni, mármint ennek a minisztériumi része, és akkor a közvélemény is és ön is tájékoztatást fog kapni. Ami a számvevõszéki vizsgálatot illeti, önöknek ezt természetesen joguk van kérni, és a minisztérium készséggel áll elébe. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Gyér taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage