Kis Gyula József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS GYULA JÓZSEF (MDF): Köszönöm szépen, elnök asszony, a szót. Bauer képviselõ úr ugyanazt a lemezt teszi föl a lemezjátszójára, amit már két és fél éve hallunk: csak azt lehet elkölteni, ami benne van a költségvetés bevételében. Csak Bauer képviselõ úr, úgy látszik, nem ült itt, amikor elmondtam három nappal ezelõtt, hogy 148 milliárd forintot, a fél egészségügyi kasszát kitevõ összeget csapol le az állami költségvetés a társadalombiztosítási bevételekbõl. Amiket az állampolgárok a nyugdíjuk és egészségügyük fedezetére, járulékként fizetnek be.

Ez a 148 milliárd forint valóban hiányzik. Részletesen elmondtam. Két percben erre nincs lehetõség, de elmondtam itt, a Ház hallotta. Nos tehát, ezért kevés ez a pénz.

A másik: tartalék azért kell, mert váratlan dolgok felléphetnek. Hát ilyen váratlan dolog most az alkotmánybírósági döntés. Harmadrészt: tartalék nemcsak a költségvetésben kell, az egészségügyben legalább annyira kell tartalék, hiszen a legkiszámíthatatlanabb rendszer, sokkal kiszámíthatatlanabb, mint a gazdaság bármely ága - elég egy influenzajárvány, és teljesen tartalék nélkül marad a tárca.

Ezért javaslunk tartalékot - és ezért javasoltunk máshonnan, de azt önök leszavazták. Most már a részletes vitában csak ez az egyetlenegy forrás van. Ez körülbelül úgy nézne ki, hogy azt a tartalékot, ami most a Miniszterelnöki Hivatalnál van, annak egy részét telepítsék tartalékként a népjóléti tárcához, tekintve, hogy a miniszterelnök úr ötleteibõl idõnként futja arra, hogy az egészet elköltse júniusig, mint ahogy tavaly történt. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage