Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök asszony, a szót. Tisztelt Országgyûlés! Nagy reményem nincs a módosító javaslatom elfogadását illetõen, de úgy gondolom, kötelességem fölvetni a szõlõtermelõ és bortermelõ vidékek nevében azt a módosító indítványomat, amelyet a hegyközségi szervezetek támogatását illetõen nyújtottam be. A hegyközségi szervezeteket az elmúlt évben - a parlament hozott egy törvényt -, a hegyközségi szervezetek megalakulásáról, és bizony a parlament mindkét oldalán ódákat zengedeztünk errõl a törvényrõl, hogy milyen jó mértékben és nagymértékben fogja szolgálni az ott élõ embereknek a sorsát befolyásolni és jó irányban remélhetõleg.

Ezek a szervezetek akkor kaptak induláskor 200 millió forintot. Tudvalevõ, hogy azóta a bortermelõ és szõlõtermelõ vidékeken milyen anyagi nehézségekkel küzdenek az ott élõ emberek. Az elkövetkezendõ években, ha azt akarjuk, hogy ez a megszületett európai szintû törvény mûködjön is, és a hegyközségi szervezetek is hatósági feladatokat látnak el, akkor bizony ennek az államnak - ha csökkenõ mértékben is - hozzá kell járulnia, mert köztestületként, közfeladatokat látnak el, és bármennyire is azt akarjuk, hogy az ott élõk, az ott termelõk, szõlõtermelõk vagy bortermelõk viseljék ennek a három szervezetnek, a hegyközségeknek, a hegyközségek tanácsának és a nemzeti tanácsnak a fönntartását, nem hiszem, hogy jó úton járunk, ha ebben az évben nem támogatjuk ezeknek a szervezeteknek a mûködését.

Én azt kérem képviselõtársaimtól, hogy amikor egy új törvény megszületik, és ezeknek közfeladatokat teszünk a feladatellátása tekintetében - tehát odatelepítünk feladatellátást -, akkor ehhez valamilyen formában forrást is biztosítsunk. Ha ez nem sikerül a parlamenten belül, hogy elfogadásra kerüljön, - 100 milliós összeget javasoltam, igaz, hogy fejezeten belül -, akkor azt hiszem, hogy a következõ években nem tud megerõsödni az a kampány, amit a borhamisítás ellen és az eredetvédelemmel együtt kitûztünk a magyar társadalomban, tehát még a feketemunka irányában is.

Én azt hiszem, hogy át kell gondolnia mindenkinek, aki ma a társadalomban komolyan - és itt a parlamentben komolyan - foglalkozik a feketemunkával, és ezzel kapcsolatban az itt be nem hajtott adókkal, hogyha ezek a hegyközségi szervezetek nem fogják tudni betölteni az elkövetkezendõ években a feladatukat, akkor ezekben a szõlõtermelõ térségekben egyre súlyosabb helyzetbe kerülnek.

Hogy miért vetettem föl? Befejezésül csak annyit, hogy én is Tokaj- Hegyalján élek egy bortermelõ és szõlõtermelõ vidéken, ahol bizony az elmúlt években nem igazán kecsegtette el a szõlõtermelõket sem a természet, sem pedig a pénzügyi kormányzat.

Remélhetõleg az itt fölvetett módosító indítványom meghallgatásra talál, és a parlament mindkét vagy bármely oldalán ülõknek is a szavazás alkalmával lehetõséget fog adni, hogy ezek a gondolatok, amelyeket ehhez felvetettem, támogassák. Köszönöm szépen. (Taps mindenhonnan.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage