Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök asszony a szót. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Lehet, hogy államtitkár úrnak már unalmas lesz többszöri kötelezõ gépjármû- felelõsségbiztosítással kapcsolatos kérdésem, de úgy gondolom, hogy ennek a problémakörnek, amit itt fölvetek, nagyon sok autós issza a levét.

A biztosítótársaságok, bár név szerint az egy-egy társaság által javasolt díjemelés mértéke nem ismerhetõ összességében, a gépjármû- felelõsségbiztosítási bizottság majd csak 30 százalékos, a biztosítotti oldal érdekképviseletei viszont csak 7-8 százalékos díjemelési indítványt nyújtottak be az Állami Biztosításfelügyelethez.

(13.40)

Sajnos, a bevétel növelésének a legegyszerûbb formáját választják a társaságok - hasonlóan az állami költségvetéshez -: a díjak, illetve az adó emelését. A díjemelésen kívül lenne más módszer is a bevétel növelésére, nevezetesen az a tény, hogy figyelmen kívül hagyják, és évek óta mit sem törõdnek a többszázezres nagyságrendû díjat nem fizetõkkel. A mai napig is csak addig jutottak el a társaságok, a felügyelet és a pénzügyi kormányzat, hogy azon vitatkoznak, hogy 100 ezerre vagy 400 ezerre tehetõ a díjat nem fizetõ hazai jármûtulajdonosok száma. A díj mértéke évrõl évre rohamosan növekszik. A becsületes díjfizetõk viselik az egyre növekvõ terheket, a nem fizetõkkel szemben.

'94. október 18-án egy hasonló kérdésemre az akkori pénzügyminiszter úr így válaszolt: további intézkedéseket szeretnénk ez ügyben foganatosítani, próbáljuk a kormányrendelet módosítani, hogy a biztosítókat a díjhátralék fokozottabb behajtására ösztönözzük. Az ellenõrzés keretében a szerzõdéssel nem rendelkezõk és az esedékes díjat befizetõ üzembentartók jól látható külön jelzéssel, címkével lesznek ellátva. Ha ez a módszer az ellenõrzés hatékonyságát javítja, akkor egy állandó jelzés használatának bevezetését is tervezzük, hogy ki fizette be és ki nem a biztosítási díjat.

Kérdezem ezért államtitkár urat, hogy miért nem tett már több mint két éve ígérete ellenére intézkedéseket a kormány, hogy a biztosítókat a díjhátralék fokozottabb behajtására ösztönözze és ezt elõsegítse? Kérem válaszát.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage