Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Egyáltalán nem tekintem unalmasnak az ön kérdésfeltevését, hiszen egy valóságos és kétségkívül a mai napig nem megoldott vagy csak részben megoldott problémára irányítja rá a figyelmet.

Az elsõ kérdés, azt hiszem, amire reagálni kell, hogy tulajdonképpen hányan is lehetnek azok a honfitársaink, akik kikerülik a kötelezõ biztosításnak a befizetését. A mi becsléseink szerint olyan 100-150 ezer között lehet a valóságos nagyság. Ami itt gondot okoz, és amiért ön is szélsõ határon 400 ezret említett, az valószínûleg az lehet, hogy becslések szerint van 300-350 ezer olyan gépjármû, ami elméletileg még gépjármû, de gyakorlatilag már régen nem az, hiszen rozsdásodik valahol, valamilyen fészerben és a különbözõ nyilvántartásokon még ez nem került átvezetésre. Tehát valóságosan, valószínûleg 100-150 ezer aki nem fizet, és ez azért az összes fizetõnek olyan 3-5 százalékát jelenti.

Elõször azt is mondhatnám, hogy tulajdonképpen jó az arány, hogyha figyelembe vesszük, hogy - mondjuk - egyéb közterheket milyen arányban szoktak Magyarországon befizetni. De természetesen ezt ironikusan mondom, és ez nem valóságos válasz. A dolog lényege ott van, hogy meg kell próbálnunk minél nagyobb arányban ezt behajtani, beszedetni. Ilyen értelemben születtek már intézkedések. Példaszerûen mondanám, hogy a gépjármûátíráskor, mûszaki vizsgálatkor, zöldkártyakiváltáskor ellenõrzik, hogy ezek a dokumentumok megvannak-e; a jármûnyilvántartás aktualizálására már ez évben is elég sokat költöttünk, illetve a biztosítók érdekeltségi rendszerébe is elvileg beépítettünk egy elemet, ami erre ösztönzi õket.

Az igazi megoldás azonban az, amit ön teljes joggal fölvet most, visszamenõleg is, hogy akkor is mondtuk, nevezetesen, hogy a matricákat kellene feltétlenül bevezetni. Tudniillik, ha minden gépkocsira ki kell ragasztani a matricát, akkor nyilván ez az ellenõrzés lehetõségét nagymértékben megkönnyíti. Itt szeretném elmondani, hogy május 31-ével, '97. május 31-ével a matricás rendszer, be kívánjuk vezetni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage