Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Képviselõ Úr! Azt hiszem, hogy a két perc kevés idõ lesz. Azt szeretném fölajánlani, hogy természetesen a két percen túl is adok információt. Teljesen érthetõnek tartom azt, hogy a képviselõk joggal figyelnek arra, hogyha a törvény valamit a parlament kompetenciájába helyez, akkor a parlamentnek kell eldöntenie.

Valóban errõl van szó. A törvény, a területfejlesztési és területrendezésrõl szóló törvény két felhatalmazást ad. Az egyiket a parlamentnek, amely parlamenti határozatot beterjesztettük a tisztelt Háznak, és amely parlamenti határozatban a területfejlesztési forrásrendszer elveirõl, arányairól születik majd parlamenti döntés. Ugyanakkor maga a törvény a 7. § e) pontjában a kormányt hatalmazza fel a területfejlesztést szolgáló pénzügyi eszközök, az igénybe vehetõ kedvezmények felhasználási szabályainak a meghatározására. Itt tehát arról van szó, hogy a parlament által meghozott határozat alapján a kormány - mint egy másik pontban a törvény kimondja - rendelet formájában, a parlamenti határozat szelleme szerint rendelkezik a pénzügyi források felhasználásáról, az ellenõrzés szabályairól. Azért van erre szükség, mert nyilvánvalóan a parlamentet nem szerettük volna részletszabályokkal terhelni, de hát még egyszer szeretném hangsúlyozni: a parlamenti határozat alapján születik a kormányrendelet, és a területfejlesztési törvény felhatalmazása alapján.

Még egy dolgot szeretnék hozzátenni, amelyik nem kötõdik a törvényhez. Nevezetesen, hogy a területfejlesztési forrásrendszerben elõször a következõ esztendõben lesz integrált finanszírozási rendszer Borsod megyében, ahol is valóban kértük a parlamentet arra, hogy hatalmazza fel a kormányt, hogy a különféle alapok között átcsoportosíthasson a Borsod megyei fejlesztéshez. Még egyszer szeretném megnyugtatni képviselõ urat, hogy nincs a kormánynak szándékában elvonni a kompetenciát, a többit pedig - természetesen - egyebekben, a két percen túl meg tudom válaszolni.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage