Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! A kérdés nem ilyen módon vethetõ fel, hogy mit tud tenni a Belügyminisztérium például az önkormányzatok ivóvízzel történõ ellátása érdekében, hiszen a képviselõ úr elõtt is nyilván ismert, hogy 1990. óta a támogatási rendszeren keresztül mi történt az ország egészséges ivóvízellátása érdekében. A kérdés, amit ön felvetett, az valóban úgy áll, ahogy ön azt elmondta. A közmûvek korlátozottan forgalomképes vagyonát képezik az önkormányzatoknak, ilyen értelemben nem privatizálhatóak mondjuk például 100 százalékosan. Ugyanakkor azonban társaságba apportálhatóak abban az esetben, ha annak a társaságnak többségi tulajdonosa az önkormányzat, illetve hát vannak olyan közmûvek, amelyek esetében az állam.

Akkor tehát ha testületi döntés határozott úgy, hogy olyan társaságba apportálja az önkormányzat a közmû vagyonát, amely 50 százalékos önkormányzati tulajdonban van, akkor biztosítható az önkormányzat felelõssége a lakossági szolgáltatás ellátását illetõen, a döntés tehát álláspontunk szerint nem kifogásolható.

Meg kell jegyeznem, hogy az Állami Számvevõszék vizsgálatai kapcsán éppen ebben a kérdésben az ügyészséghez fordult, és kérte a kérdésben

lláspontja kialakítását; amit én elmondtam, ez a Belügyminisztérium álláspontja. Egy biztos: az önkormányzatnak olyan helyzetben kell lennie, hogy a szolgáltatást képes legyen garantáltan biztosítani, hiszen ez neki törvényi kötelezettsége, ezért korlátozottan forgalomképes a részére rendelkezésre bocsátott vagyon. Köszönöm szépen. (Taps mindenhonnan.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage