Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Képviselõtársam! Tisztelt Ház! (Moraj az ülésteremben.) Rendkívül indokoltnak tartom a kérdést,... (Nevetés az ellenzéki pártok padsoraiból.) ellenzéki képviselõtársaim pedig nagyon humorosnak, ahogy látom, pedig a helyzet nem az. (Moraj az ellenzéki pártok padsoraiból. Közbeszólás az ellenzék padsoraiból: Hasonló.)

Valóban az a helyzet, hogy elég régi már ennek a hulladékégetõnek a problémája, és ebbõl adódóan... (Közbeszólás az ellenzéki pártok padsoraiból: De mégiscsak most van válasz!) Most van válaszadási lehetõség, és most van válaszkényszer is egyébként arra a helyzetre, (Zaj az ellenzéki pártok padsoraiból.) amelyre valóban, nagyon sok szereplõ között, azt lehetne mondani, hogy elveszett a gyerek a hulladékégetõ ügyében.

Kétségtelen egyébként, válaszolhatnám a képviselõ úrnak azt is, hogy a hulladékégetõ, illetve a fõváros adjon be pályázatot a Központi Környezetvédelmi Alapra, hiszen a Központi Környezetvédelmi Alap képes támogatni az ilyen típusú fejlesztéseket. (Moraj az ellenzéki pártok padsoraiból.) Nem vitatható azonban, hogy a fõváros az elmúlt évben hozta meg azt a rendeletét, amelyet példa értékûnek tartok, végre bevezette a hulladékdíjat, amellyel lehetõvé válik az, hogy a fõvárosban is hosszabb távon egy valódi környezeti piac épüljön ki.

Az elmúlt évben valóban érdemi erõfeszítések történtek a fõvárosban a hulladékkezelés megkezdésében, mutatkozik ez nemcsak a hulladékudvarokban egyébként, hanem hulladéklerakókban is, és mutatkozik abban is, hogy partnereknek, partnernek látszik a fõváros az elkezdett tárgyalások után abban, hogy saját erõvel is finanszírozza a beruházást.

Mindeddig az volt a probléma, hogy nem mutatkozott ennek saját forrása, ezért kevés volt a Központi Környezetvédelmi Alap támogatása. Annyit szeretnék még hozzátenni egyébként, hogy rendkívül szigorú az a határérték, amelyet túllép az égetõ, emiatt közvetlen környezeti veszélyhelyzet nincs a kerületben, de indokoltnak tartom azt, hogy mielõbb a problémát megoldjuk.

A fõvárossal folyó tárgyalások reményt adnak arra, hogy létrejöjjön egy olyan konstrukció, amelyben elismerve azt, hogy ez az égetõmû meghaladja a fõváros költségvetési tehertételét, mintegy 50-50 százalékos tehervállalásban kormányzati segítséget adjunk az égetõmû korszerûsítéséhez, illetve a füstgáztisztító elkészítéséhez.

Magam úgy ítélem, hogyha a fõváros dönt a saját erõ meglétérõl, akkor az elkövetkezendõ év elsõ negyedévében egy kormányelõterjesztéssel biztosítható a beruházás forrásrendszere és ütemezése. Itt egyébként egy 3-4 éves beruházási programról van szó, s mindenképpen indokoltnak tartom, hogy az elkövetkezendõ évben ez elinduljon.

Kérem képviselõtársamat, hogy a választ fogadja el, s kérem a kerület lakosságát, hogy közremûködjön abban, hogy a fõváros a szükséges döntést meghozza! Köszönöm válaszom elfogadását, illetõleg meghallgatását. (Taps a kormánypártiak padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage