Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Gondolom, mindannyiunk számára megnyugtató jelenség, hogy szorgalmas jegyzõi vannak az Országgyûlésnek. (Derültség.)

Tisztelt Országgyûlés! Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 20., 23. pontjaiban és a kiegészítõ ajánlás 6., 20., 25., 30. pontjaiban lévõ javaslatok elfogadását.

Tisztelt Országgyûlés! Tájékoztatom önöket, hogy a törvényjavaslat 23. § (1) bekezdésének, illetõleg a törvényjavaslat 39. §-ában az államháztartási törvény 98. § (6) bekezdésében foglalt rendelkezésében, valamint az azokhoz benyújtott módosító javaslatok elfogadásához a jelen lévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges. Ennek értelmében a kiegészítõ ajánlás 12. és 31. pontjában foglalt módosító javaslatokról külön határoz az Országgyûlés. Ezeket a módosító javaslatokat az elõterjesztõ is támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az elõterjesztõ által is támogatott, minõsített többséget igénylõ módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 224 igen szavazattal, 49 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett az elõterjesztõ által támogatott, minõsített többséget igénylõ módosító javaslatokat elfogadta.

Most az elõterjesztõ által is támogatott módosító javaslatok további elemeirõl határoz a tisztelt Országgyûlés. Elfogadja-e az Országgyûlés a támogatott, egyszerû többséget igénylõ módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 228 igen szavazattal 54 ellenszavazattal és 2 tartózkodás mellett a módosító javaslatokat elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

Az 1., 5., 6., 16. és 27. pontokban K. Csontos Miklós szövegpontosításokat kezdeményez a normaszöveg különbözõ részein. Az 5. pont kivételével a többi javaslat nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Az 5. pontban lévõ indítványt egyik bizottság sem támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 76 igen szavazattal, 186 ellenszavazat és 27 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 2. és a 3. pontokban Keller László a törvényjavaslat 8. § (2) bekezdésében a törvény 18. § (5) bekezdés b) pontjának elhagyását és új bekezdéssel történõ kiegészítését kezdeményezi, amelynek lényege a társadalombiztosítási költségvetési szervek finanszírozását a kincstári körre vonatkozó szabályok szerint kell végezni. A költségvetési bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 160 igen szavazattal, 105 ellen szavazat és 24 tartózkodás mellett elfogadta.

A kiegészítõ ajánlás 7. és 8. pontjaiban a gazdasági bizottság a törvényjavaslat 17. §-ában a törvény 38/A. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni és ezzel összefüggésben az elõterjesztés 53. § elhagyását kezdeményezi.

Tisztelt Országgyûlés! Nem tudom túlkiabálni az Országgyûlést, és még elég hosszú ideig kellene kiabálnom. Kérnék egy kicsivel nagyobb fegyelmet.

Lényege ennek az elõbb ismertetett módosító javaslatnak, hogy a Munkerõ-piaci Alap esetében az irányító testület a társadalombiztosítási alrendszernél, a társadalombiztosítási önkormányzatoknál és mindhárom alapnál - a gazdasági kamarák véleményének elõzetes kikérésével - zárolásáról, csökkentésérõl és törlésérõl az Országgyûlés dönt. A költségvetési bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 97 igen szavazattal, 193 ellen szavazat és 3 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 9. pontjában a gazdasági bizottság a törvényjavaslat 19. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Ennek értelmében a kormány rendeletében meghatározott módon gondoskodik a gazdasági kamarák részére átadandó közigazgatási feladat és hatáskörökkel összefüggõ elõirányzatok módosításáról. A költségvetési bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 88 igen szavazattal, 199 ellen szavazat és 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(17.30)

A kiegészítõ ajánlás 42. pontjában Csehák Judit és Kiss József a törvényjavaslat 55. §-a (1) bekezdése elhagyását kezdeményezik. Az alaprendelkezés a közgyûlés egyik feladatkörét határozza meg. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Az Országgyûlés a módosító javaslatot 142 igen szavazattal, 137 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 44. pontjában a számvevõszéki bizottság a törvényjavaslat 55. §-a (8) bekezdésének elhagyását kezdeményezi, amely kormány-felhatalmazást tartalmaz. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, a többi nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Az Országgyûlés a módosító javaslatot 95 igen szavazattal, 184 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl nem szavaztunk, de kellett volna? Ilyen nincs.

Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Sorra kerül viszont a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 1996... Tisztelt Országgyûlés! Az elõbbiekkel szemben emlékeztetem önöket, hogy a Magyar Nemzeti Bankról szóló, 1991. évi LX. törvény módosítását kezdeményezõ törvényjavaslathoz benyújtott egyes indítványokról a jövõ heti ülésünkön határoz az Országgyûlés.

Soron következik a számvitelrõl szóló, 1991. évi XVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/3247. számon, az egységes javaslatot pedig T/3247/58. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A Házszabály 107. §-a (1) bekezdése alapján az elõterjesztõ módosító javaslatokat nyújtott be, és errõl az alkotmányügyi bizottság ajánlást készített T/3247/61. számon. Az alkotmányügyi bizottság nem kívánja indokolni az ajánlását.

Tisztelt Országgyûlés! A záróvitában a részletes vitára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, ennek megfelelõen az ajánlás két pontjára külön-külön megnyitom a vitát. Megkérdezem képviselõtársaimat, hogy kíván-e valaki szólni az ajánlás 1. pontjához, amely az egységes javaslat 49. §-át új bekezdéssel egészíti ki? Nem. A vita e szakaszát ezért lezárom.

Megkérdezem képviselõtársaimat, kíván-e valaki szólni az ajánlás 2. pontjához, amely az egységes javaslat 50. §-a (8) bekezdésében a devizáról szóló törvény 85. §-a (3) bekezdése módosítását és új bekezdéssel történõ kiegészítését kezdeményezi? Tisztelt Országgyûlés! Képviselõtársaim nem kívánnak szólni, a vita e szakaszát és a záróvitát is lezárom. Gondolom, Akar államtitkár úr sem kíván szólni.

Tisztelt Országgyûlés! A módosító javaslatokról történõ határozathozatal következik.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az elõterjesztõ módosító javaslatait a T/3247/61. számú ajánlás 1. és 2. pontjai szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Az Országgyûlés 253 igen szavazattal, 6 ellenszavazat és 34 tartózkodás mellett a módosító javaslatokat elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most a törvényjavaslat egészérõl határozunk.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a számvitelrõl szóló 1991. évi XVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot az imént módosított szöveg szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Az Országgyûlés a törvényjavaslatot 270 igen szavazattal, 3 ellenszavazat és 17 tartózkodás mellett elfogadta. Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják-e szavazatukat megindokolni? Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Most következik soron a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 1996. évi pótköltségvetésérõl szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak határozathozatala. Az elõterjesztést T/3180. számon, a bizottságok együttes ajánlásait pedig T/3180/10., 16. és 22. számokon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megadom a szót Akar László államtitkár úrnak, aki válaszol a vitában elhangzottakra.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage