T. Asztalos Ildikó Tartalom Elõzõ Következõ

T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Fontos és jelentõs törvényjavaslat vitájának lezárásához érkeztünk.

Az atomenergiáról szóló törvényjavaslat átfogja az atomenergia békés és biztonságos alkalmazásának teljes területét. Rendelkezései kiterjednek az atomerõmûn kívül valamennyi nukleáris létesítményre, a radioaktív izotópok és az ionizáló sugárzások tudományos, ipari és orvosi felhasználására.

Az önök elõtt lévõ T/2691. számú törvényjavaslat elfogadásával az Országgyûlés a nemzetközi és társadalmi elvárásoknak megfelelõ, korszerû törvényt alkot. A törvényjavaslat idõszerûségét és jelentõségét mutatja, hogy annak általános vitára való alkalmasságát az Országgyûlés illetékes bizottságai egyhangúlag támogatták, és ebben a kérdésben hétpárti konszenzus alakult ki.

Örömmel vettük, hogy a vitában mindenki egyetértett a szabályozás szükségességével és annak fõ tartalmi elemeivel. Senki sem kérdõjelezte meg az alapvetõ célokat, vagyis az atomenergiát alkalmazók és a hatóság felelõsségének növelését, a lakosság biztonságának erõsítését, a nemzetközi elõírások átvételét, a szabályok fokozott összehangolását az Európai Unió elõírásaival.

Fontosnak tartjuk, hogy egyetértés alakult ki lényeges kérdésekben. Így például a nukleáris létesítmények leszerelését és a radioaktív hulladékok biztonságos elhelyezését szolgáló központi nukleáris pénzügyi alap létrehozásában, majd az atomenergia alkalmazásával kapcsolatos kártérítés pénzügyi forrásainak új szabályozásában.

Az atomenergia alkalmazásával járó potenciális veszélyekre utalva elhangzottak olyan vélemények is, hogy a nukleáris létesítmények, berendezések maradjanak állami tulajdonban. Azonban a szigorú hatósági engedélyezést és ellenõrzést nem lehet helyettesíteni a tulajdonforma korlátozásával. A biztonsági szempontok maradéktalan érvényesítését szolgálja, hogy a kormány kap felhatalmazást a tulajdonjog megszerzésére vonatkozó feltételek szabályozására.

Tisztelt Ház! Tekintsenek el attól, hogy minden egyes indítványról külön szóljak. A beterjesztett módosító indítványok ugyanis lényegében 5 nagy csoportba sorolhatók.

A kormány nem tudja elfogadni azokat a módosító indítványokat, amelyek nincsenek összhangban az illetékes nemzetközi szervezetek ajánlásaival, valamint a Magyarország által már korábban aláírt és megerõsített egyezmények elõírásaival. A nukleáris biztonsággal, a sugárvédelemmel és az atomkárokért való felelõsséggel kapcsolatos nemzetközi alapelvek és elõírások érvényesítése hazai és nemzetközi érdekeinket egyaránt szolgálja.

Egyetért a kormány a környezetvédelmi bizottság és az alkotmányügyi bizottság azon javaslatával, hogy a törvény ne foglalkozzon a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásával, így konszenzus alakult ki abban, hogy a törvény csak az atomenergia békés és biztonságos alkalmazására terjed ki.

A kormány elfogadta Balsay István, Fidesz; Szõdi Imre, MSZP; Szabó Iván, MDNP és több más képviselõ kezdeményezésére a környezetvédelmi bizottság javaslatát. Eszerint az Országgyûlés elõzetes, elvi egyetértési jogköre kiterjed a nukleáris létesítmények és radioaktív hulladéktárolók létrehozására is.

A kormány nem fogadta el azokat az indítványokat, amelyek a meglévõ nukleáris létesítmények tulajdonjogának megszerzéséhez az Országgyûlés hozzájárulását javasolták.

A kormány elfogadta Balsay István, Fidesz; Ivanics István, KDNP; Kiss Róbert, Tamássy István, Szalay Gábor, SZDSZ és Szõdi Imre, Baráth Etele, Schalkhammer Antal, MSZP-képviselõk indítványait.

(18.00)

E javaslatok szerint az atomenergia alkalmazásáról a lakosságot a jelenleginél részletesebben kell tájékoztatni, a hatóságok ezzel kapcsolatos kötelezettségei bõvültek.

Egyetértünk Szalay Gábor és a gazdasági bizottság javaslatával, hogy az Országos Atomenergia Bizottság feladatköre az eredetileg javasoltaknál részletesebben kerüljön meghatározásra.

A vita során felmerült olyan aggály is, hogy a törvényjavaslat nagyszámú felhatalmazó rendelkezést tartalmaz, és a törvény hatálybalépéséig kevés idõ áll rendelkezésre azok kiadására.

Tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy az érdekelt minisztériumok megkezdték e jogszabályok összehangolt kimunkálását. A kormány 1996. szeptember 20-án hozott 2251/1996. számú határozatában részletesen elõírta az érintett szervek feladatait az új törvény végrehajtását szolgáló rendeletek megalkotásával, illetve újraszabályozásának elõkészítésével kapcsolatban. Ez lehetõséget ad arra, hogy a törvény hatálybalépésével egyidejûleg a végrehajtásról intézkedõ rendelkezéseket is kihirdethessük és hatályba léptethessük.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány nevében megköszönöm a képviselõ hölgyek és urak, a kijelölt bizottságok és számos társadalmi szervezet körültekintõ és elmélyült munkáját, amely nagymértékben hozzájárult az elfogadásra kerülõ törvény jobbításához.

Tisztelt Ház! Kérem egyetértésüket megadni a kormány által támogatott módosító javaslatokhoz, illetve a törvényjavaslat egészének elfogadásához! Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage