Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 30., 31., 40., 41., 42., 43., 81., 85., 88., 105., 205. és 206. pontjaiban lévõ javaslatok elfogadását.

A szavazásra feltett módosító javaslatsor minden elemét támogatja az elõterjesztõ. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 202 igen szavazattal, 50 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

Az ajánlás 15. és 18. pontjában Balsay István a törvényjavaslat 2. §- a a) pontja elsõ és második alpontjának kiegészítését kezdeményezi, amely az atomenergia alkalmazásának fogalomkörét határozza meg. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 90 igen, 187 ellenszavazat és 0 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 22. pontban Balsay István a törvényjavaslat 2. § b) pontja módosításával az atomenergia alkalmazójának meghatározását kívánja pontosítani. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 83 igen szavazattal, 185 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 32. pontban Balsay István a 2. § s) pontjának kiegészítésével a nukleáris veszélyhelyzet fogalmát kívánja módosítani. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

(18.10)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 86 igen szavazattal, 185 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 34. pontban Szõdi Imre és képviselõtársai pontosítják azt a meghatározást, amely az "engedélyes" fogalmát tartalmazza. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 72 igen szavazattal, 187 ellenszavazat és 16 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 37. pontban Pallag László a törvényjavaslat 2. §-át két új ponttal kívánja kiegészíteni, ebben az Atomenergia Bizottság és az Atomenergia Hivatal meghatározását kívánja normaszövegben megfogalmazni. Képviselõcsoport kérte a szavazást. Az Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 23 igen szavazattal, 217 ellenszavazat és 34 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

A 47. és 48. pontokban két módosítás található, a 4. § (1) bekezdésére. Az alaprendelkezés az atomenergia felhasználásának korlátozását tartalmazza. A 47. pont magában foglalja a 48. pontban lévõ indítványt. Elõször Ivanics István javaslatát teszem fel szavazásra, a 47. pont szerint. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 73 igen szavazattal, 185 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Szõdi Imre és képviselõtársai javaslatát teszem fel szavazásra a 48. pont szerint. A környezetvédelmi bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 78 igen szavazattal, 192 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 79. pontjában Szalay Gábor a törvényjavaslat 6. § (2) bekezdésében, majd pedig a normaszöveg egészében az Országos Atomenergia Bizottság helyett a Magyar Atomenergia Bizottság, illetõleg az Országos Atomenergia Hivatal helyett a Magyar Atomenergia Hivatal elnevezések alkalmazását javasolja. Kezdeményezi azt is, hogy a két mozaikszó is ennek megfelelõen változzon. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 99 igen szavazattal, 176 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 80. pontban Nemes Miklós a 6. §-t három új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Ebben az Atomenergia Bizottság és a Hivatal vezetésére terjeszt elõ indítványt. Frakciókérésre szavazunk. Az Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 25 igen szavazattal, 225 ellenszavazat és 25 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 82. pontban Ivanics István a törvényjavaslat 7. § (1) bekezdésének módosítása értelmében a nukleáris létesítmény létrehozásához a befogadó térség véleményének ismerete szükséges. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 82 igen szavazattal, 188 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 93. pontban a környezetvédelmi bizottság a 8. § (3) bekezdése módosításával a tudományos tanács tagjainak kinevezésérõl szóló rendelkezés elhagyását kezdeményezi. A gazdasági bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 67 igen szavazattal, 202 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 95., 96. és 97. pontjaiban három módosító javaslat található a 8. § (4) bekezdésére. A három indítvány egymás mellett is elfogadható és az Országos Atomenergia Hivatal felügyeletének szabályait módosítják, illetve kiegészítik. Elõször Balsay István javaslatát teszem fel szavazásra a 95. pont szerint. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 84 igen szavazattal, 187 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Szalay Gábor javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 96. pontja szerint. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 110 igen szavazattal, 156 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most a környezetvédelmi bizottság javaslatát teszem fel szavazásra, az ajánlás 97. pontja szerint. A javaslatot a gazdasági bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 94 igen szavazattal, 180 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 99. pontban Balsay István a 8. § (5) bekezdése kiegészítésével azt kezdeményezi, hogy az Atomenergia Bizottság elnöke csak a hazai alkalmazás biztonságáról számoljon be az Országgyûlésnek. A környezetvédelmi bizottság támogatja, a gazdasági nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 80 igen szavazattal, 186 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 106. pontban Dögei Imre a törvényjavaslat 9. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni, és ebben azt javasolja, hogy az engedélyezési eljárás során segíteni kell az engedményesnek a hatósági tevékenységét. Képviselõcsoport-kérésre szavazunk. Az Országgyûlés támogatja-e a módosító indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 51 igen szavazattal, 208 ellenszavazat és 20 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 117. pontban Ivanics István a 12. § (2) bekezdésének módosításával három hónapra kívánja csökkenteni a nukleáris biztonsági engedélyezési eljárás meghosszabbításának lehetõségét. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 47 igen szavazattal, 203 ellenszavazat és 23 tartózkodás mellett a javaslatot nem fogadta el.

A 118. pontban Brúszel László a 12. § új bekezdéssel történõ kiegészítésével az elõbbi pontban megfogalmazott határidõt kiterjeszti a szakhatóságokra is. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 61 igen szavazattal, 173 ellenszavazat és 43 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(18.20)

A 122. és a 174. pontban Balsay István a 14. § (1) bekezdése és a 39. § módosítását kezdeményezi. Ebben azt javasolja, hogy a hatósági engedély határozott idõre adható ki, ugyanakkor a tárolási engedély idõtartama nem lehet hosszabb 20 évnél. A környezetvédelmi bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 85 igen szavazattal, 181 ellenszavazat és 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 125. pontban Szalay Gábor a törvényjavaslat 15. § (1) bekezdése módosításával azt kezdeményezi, hogy a biztonsági szabályzatok elõírásának megtartását is ellenõrizze az engedélyezõ hatóság. A javaslatot a bizottságok támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 94 igen szavazattal, 180 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 127. pontban Kiss Róbert és Tamássy István a 15. § (3) bekezdése szövegpontosítását kezdeményezik, amelyet a környezetvédelmi bizottság támogat, a gazdasági nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 66 igen szavazattal, 199 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 128. pontban Balsay István a 15. § (5) bekezdése elhagyását indítványozza. Az alaprendelkezés az elévülés szabályait tartalmazza. A környezetvédelmi bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 62 igen szavazattal, 181 ellenszavazat és 29 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 135. pontban Balsay István a 17. § (2) bekezdés g) pontjának kiegészítésével a hivatal hatáskörét tartalmazó rendelkezést pontosítaná. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 83 igen szavazattal, 189 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 139. pontban Kiss Róbert és Tamássy István belsõ jogszabály- hivatkozást kívánnak megváltoztatni. A bizottságok támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 56 igen szavazattal, 200 ellenszavazat és 23 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 153. pontban Balsay István a törvényjavaslat 23. §-ának kiegészítésével a rádioaktivitás ellenõrzésérõl a lakosság folyamatos tájékoztatásának kötelezettéségét írja elõ a földmûvelésügyi miniszternek. A javaslatot a bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 71 igen szavazattal, 186 ellenszavazat és 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 158. pontban Dögei Imre a törvényjavaslat 28. § a) pontja kiegészítését kezdeményezi, amely a mûvelõdési miniszter hatáskörét tartalmazza. Frakciókérésre szavazunk. Az Országgyûlés elfogadja-e a módosító indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 50 igen szavazattal, 203 ellenszavazat és 24 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 176. és a 180. pontokban a környezetvédelmi bizottság, illetõleg Szõdi Imre és képviselõtársai a 40. § módosításával a hulladék végleges elhelyezésével és a kiégett üzemanyag átmeneti tárolásával, továbbá nukleáris létesítmény leszerelésével összefüggõ feladatok elvégzését elvonja az engedélyes hatáskörébõl. A bizottságok támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 50 igen szavazattal, 177 ellenszavazat és 52 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 201. pontban Balsay István a törvényjavaslat 49. § (1) bekezdése módosításával a kárfelelõsség szabályát kívánja módosítani. A környezetvédelmi bizottság támogatja, a gazdasági nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 70 igen szavazattal, 200 ellenszavazat és 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 208. pontban Balsay István az 55. § (1) bekezdése kiegészítésével azt javasolja, hogy a kártérítési igény az engedélyes mellett a tulajdonossal szemben is érvényesíthetõ legyen. A környezetvédelmi bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 90 igen szavazattal, 176 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

A 212. és a 214. pont alternatív megoldást kínál a törvényjavaslat 57. § (1) bekezdése módosítására. Kiss Róbert és Tamássy István azt kezdeményezi, hogy a kártérítésre az elévülési idõ 5 év legyen, ezzel szemben Balsay István erre 20 évet javasol. Elõször Kiss Róbert és Tamássy István javaslatát teszem fel szavazásra. A környezetvédelmi bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 58 igen szavazattal, 206 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Balsay István javaslatát teszem fel szavazásra. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 68 igen szavazattal, 181 ellenszavazat és 23 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 215. pontban Szõdi Imre és képviselõtársai az 57. § (2) bekezdése módosítását visszavonták.

A 226. és a 227. pontok alternatív megoldást kínálnak a 63. § (1) bekezdése módosítására. Mindkét indítvány az engedélyesek mellett a tulajdonosokat is megjelöli az alapból történõ befizetés alanyainak. Szõdi Imre és képviselõtársai visszavonták a javaslatot.

Most akkor Ivanics István javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 227. pontja szerint. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 65 igen szavazattal, 200 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(18.30)

A 234. pontban a környezetvédelmi bizottság az alap kezelési szabályait kiegészíti. A gazdasági bizottság támogatja, az Országgyûlés elfogadja e módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 89 igen szavazattal, 171 ellenszavazat és 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 17. pontjában a környezetvédelmi bizottság a 66. § (2) bekezdését a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapokról szóló rendelkezéssel kívánja kiegészíteni. A javaslatot a bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 70 igen szavazattal, 183 ellenszavazat és 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, valakinek van-e tudomása olyan módosító javaslatról, amirõl nem szavaztunk? Nincs. Zárószavazásra várható a jövõ heti ülésünkön kerül sor, de még szavazásra kerül sor, tisztelt Országgyûlés a következõkben, mivel személyi javaslatok megtárgyalása következik.

A frakcióvezetõk ajánlása alapján a Házszabály 23. § e) pontjának megfelelõen a házbizottság személyi javaslatokat terjesztett elõ H/3565. számon. A házbizottság a költségvetési bizottságba dr. Schamschula György korábban megüresedett helyére dr. Rott Nándor képviselõ urat, az európai integrációs ügyek bizottságába dr. Rott Nándor helyett dr. Tímár György képviselõ urat javasolja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e a személyi javaslatokkal. Kérem, szavazzanak! (Szavazás)

Az Országgyûlés 259 igen szavazattal, 5 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett a személyi javaslatokat elfogadta, képviselõtársaimnak eredményes munkát kívánok. (Általános taps.)

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 1997. évi költségvetésérõl szóló törvényjavaslat és állami számvevõszéki vélemény általános vitájának folytatása és lezárása. (Sokan felállnak, távoznak, általános zaj.)

Tisztelt Országgyûlés! Az elõterjesztést T/3211. számon az Állami Számvevõszék véleményét T/3211/2. számon a bizottságok ajánlásait pedig T/3211/3., 4., 5. számokon kapták kézhez képviselõtársaim. Tisztelt Országgyûlés! Emlékeztetem önöket, hogy ma délelõtt valamennyi, írásban elõre bejelentett felszólalás elhangzott. Megkérdezem képviselõtársaimat, kíván-e még valaki felszólalni? Nem. Tisztelt Országgyûlés megkérdezem Akar László urat, kíván-e a vitában elhangzottakra válaszolni. (Akar László: Nem.) Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Az általános vitát a mai nap végén fogom lezárni. A részletes vitára bocsátására a jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a gyalogsági aknák betiltásának kezdeményezésérõl szóló országgyûlési határozati javaslat részletes vitája. Az elõterjesztést H/3086. számon a honvédelmi bizottság ajánlását H/3086/3. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Megadom a szót Kaszás Tibornak, a honvédelmi bizottság elõadójának.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage