Mészáros István László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Én örültem azért ennek a vitának, ami itt lezajlott, mert ez is nyilvánvalóvá teszi azt, amit mi itt mindig is tudtunk, hogy Hegyi képviselõ úr idõnként nem a Szocialista Párt álláspontját képviseli.

Én mindössze azt szeretném megjegyezni, hogy infantilis antiklerikalizmusnak nevezi Hegyi Gyula azt, amikor síkra szállnak emberek azért, hogy a vallásos adófizetõket ne illesse kevesebb jog, mint a világi adófizetõket. Hát ezt infantilis antiklerikalizmusnak nevezni meglehetõsen sajátos - bár újra szeretném hangsúlyozni, hogy Hegyi úrtól már megszoktunk hasonló bravúrokat.

Szeretnék még rámutatni arra, hogy Hegyi képviselõ úr csúsztat, mégpedig erõteljesen, ugyanis az a püspöki levél is, amit tegnap nekünk itt idézett, az nem arról szól, hogy az egyházak - mármint a négy történelmi egyház - az egy százalékot úgy utasítanák el, mint pótlólagos forrást, hanem arról szól, hogy egy olyan egyház- finanszírozási rendszert ellenez, amely erre épülne. Ez a levél tartalmából világosan kitûnik, képviselõ úr, ezt elolvastam figyelmesen a jegyzõkönyvbõl.

(19.20)

Még egy dolgot szeretnék megjegyezni, az pedig az, hogy még egy csúsztatásra szeretném fölhívni a figyelmet. A képviselõ úr tegnap például engem azzal vádolt meg, hogy én a püspöki kart "erõteljes vallási lobbynak" tituláltam. Én le szeretném szögezni, hogy természetesen az a kitételem nem a püspöki karra vonatkozott - a püspöki kart nem keveri össze lobbyval az ember -, ez olyan politikusokra és közéleti személyiségekre vonatkozott, akik akár megbízásból vagy megbízás nélküli ügyvitelt ellátva lobbynak azért, hogy - mégpedig kritikátlanul sokszor -, hogy a jelenlegi lejáratott egyház-finanszírozási rendszer konzerválódjék. Ezzel még tartoztam a tegnapi nap hitelessége érdekében. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártiak padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage