Csizmár Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Én igen meglepõdtem Salamon László hozzászólásán, tekintettel arra, hogy jogászként - ha jól hallottam - amellett érvelt, hogy a parlament mulasztásos törvénysértésbe vigye bele magát, hiszen törvényi kötelezettség írja elõ, tehát törvény írja elõ a parlamentnek, hogy errõl az egy százalékról törvényt alkosson, s errõl már döntött a parlament. Úgy gondolom, hogy nagyon furcsa lenne, hogyha most ezt az érvelést elfogadva, az Országgyûlés éppen most készülne mulasztásos törvénysértést elkövetni.

Volt néhány olyan feltételezés, amivel én is szeretnék vitatkozni. Az elsõ, amelyik úgy szól, hogy csak akkor dönthet az állampolgár, ha az állam már mindent megoldott. Én azt gondolom, hogy ez a feltételezés azt mondja, hogy tulajdonképpen a bölcs állam, a bölcs Országgyûlés elõbb következik, és aztán majd a polgár utána jön a döntési szabadságával. Nem hiszem, hogy ezt osztani lehetne.

A másik megfogalmazás úgy szólt, hogy nem hatékony helyre adja az állampolgár, mert hogy nincs olyan információ birtokában, hogy a leghatékonyabban tudja elhelyezni ezt az egy százalékot. Itt két megjegyzésem lenne, egyrészt mi tereljük a törvényjavaslattal, hogy hova adja, mert tevékenységlista van a törvényjavaslatban, másfelõl pedig õ maga fogja tudni ellenõrizni ennek a felhasználását, ami azt gondolom, hogy legalábbis egy kiterjedtebb ellenõrzést tesz lehetõvé, mint a mi eszközrendszerünk.

A következõ ilyen állítás, ami úgy szólt, csak az állam, tehát az a feltételezés, mint hogyha csak az állam oldhatna meg bizonyos közfeladatokat, a civil szervezetek pedig nem. Én úgy gondolom, hogy ez tévedés, és gondolom, hogy Salamon László se akarta ezt állítani ezzel a gondolatmenetével, mert nyilvánvaló, hogy a civil szervezetek is számos olyan közfeladatot látnak el, amelyeket hagyományosan állami feladatként szoktunk értelmezni.

És az utolsó, ami úgy szólt, hogy pótköltségvetéssel elvesszük majd a pénzt onnan, ahová az állampolgárok adták, ezt tárgyszerûen is rossz feltételezés, mert ha több tízezer szervezetnek tudják adni az állampolgárok, akkor valószínûleg pótköltségvetéssel a több tízezer szervezettõl nem tudja az Országgyûlés visszavonni sem. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage