Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Elsõsorban Iványi Tamás képviselõtársamnak szeretnék felelni. Persze, amit õ elmondott, azt már más módon más képviselõtársainktól is hallottuk.

Szóval, én elfogadom tisztelettel, hogy lehet, hogy ez egy nagyon jó törvényjavaslat, és nyilván szólnak amellett is érvek, hogy az egyházakat vegyük be. De tisztelt képviselõtársaim, itt 2000, illetve az izraelita felekezet esetében 4-5 ezer éves vagy 4 ezer éves egyházról van szó. Miért olyan sürgõs? Miért nem tudunk egy évet még várni azzal, hogy bevegyük õket? Ha ez valóban olyan kiváló és nagyszerû modell, mint ahogy képviselõtársaim állítják, akkor elsõ évben a civil szervezeteken mûködni fog, azután kiderül, hogy mind az a szép, jó, amit önök elmondtak errõl a rendszerrõl, az kívánatossá teszi ezt a modellt, és akkor az önök feltételezéseit elfogadva jövõre vagy jövõ után az egyházak maguk fogják kérni, hogy õk is szeretnének ebbe a kedvezményezetti körbe bekerülni. Egyszerûen nem értem, hogyha õk ebbõl a jóból nem kérnek, akkor egy évet miért nem lehet még várni. Miért nem lehet kikísérletezni, kipróbálni, hogy ez a módszer valójában hogyan fog mûködni?

Hiszen amire senki nem válaszolt, amit a vitában elmondtam, hogy vajon ez a hárommillió zárt boríték rendszere, amely ebben a törvényben benne van, ez mûködõképes? Lehet, hogy egyáltalán nem lesz mûködõképes. Lehet, hogy ez az egész rendszer össze fog omlani, vagy be fog több tízezer intézmény jelentkezni, és az APEH nem lesz képes arra, hogy ezeket az adatokat idõre feldolgozza. Lehetséges, hogy a bíróságok a több tízezer kérelmet, amely be fog hozzájuk futni, nem tudják elbírálni január végéig.

Tisztelt Képviselõtársaim! Nem lenne értelmesebb, ha valóban õszintén hiszik, hogy ez egy jó rendszer, egy szûk körben kipróbálni az elsõ évben, és utána kiterjeszteni egy szélesebb körben akkor, amikor kedvezõ tapasztalatok születtek? Önök a jót mondták errõl a törvényrõl. De ez a törvény a túlméretezése miatt, mert több tízezer, netán több százezer társadalmi szervezet vagy mondvacsinált társadalmi szervezet bekerül és lejáratódik a rendszer, akkor utána a jót sem lehet ebbõl megvalósítani. Egyszerûen nem tudom, miért nem képesek belátni azt, hogy egy ilyen módszert kicsiben kipróbálni, elkezdeni és utána évben kiterjeszteni, annak sokkal több értelme lenne, mint most egy hét alatti kampányban minden ötletet belezsúfolni, és egy végszavazással végig kényszeríteni ezen a Házon. Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage