Csizmár Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Köszönöm szépen. Két rövid megjegyzést szeretnék tenni. Salamon Lászlónak a pótköltségvetéssel kapcsolatos feltételezésére elõször. Én arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy szerencsére a Magyar Köztársaság központi költségvetése ma már csak a GDP körülbelül 60 százalékát osztja újra, és szerencsére van egy 40 százalékos rész, amihez semmi köze nincs a központi költségvetésnek. És ilyen a civil társadalom is. És a civil társadalom - mint ahogy a tegnapi hozzászólásomban is említettem - nincs kiszolgáltatva a központi költségvetésnek, jelentõs részben önellátó. Ezért tehát nem ugyanonnan venné el egy feltételezett pótköltségvetés, ahova most az állampolgárok fogják adni az egy százalékukat.

A másik észrevételem Molnár Péter, Iványi Tamás hozzászólásaihoz szól. Azt javasolnám, hogy beszéljünk õszintén: ez a törvény arról szól, hogy meghatározzuk azt a kedvezményezetti kört, ahova lehet az egy százalékot juttatni, és meghatározzuk azt az eljárást, ahogyan oda lehet juttatni. Ezért tehát nyilván ez a törvény korlátokat szab, mert különben nem lenne rá szükség, ha a totális szabadságról beszélnénk.

A korlátok elhelyezésérõl szól a mi vitánk. És azt gondolom, hogy nemcsak az egyházak bekerülése, nem bekerülése a szabadság fordulópontja, mert akkor ugyanilyen vehemenciával föl lehetne vetni, hogy miért nem adományozhat az állampolgár köztestületeknek pénzt, miért csak a Magyar Tudományos Akadémiának, víziközmû társulatnak és mondjuk, a Magyar Olimpiai Bizottságnak, vagy a hegyközségnek miért nem adhat. Holott nagyon fontos közcélokról van szó. Vagy felvethetõ az a kérdés, hogy miért nem adományozhat szociális feladatot ellátó munkavállalói szervezetnek, miért nem adományozhat sportegyesületnek - ezek nagyon fontos közcélok, mégsem szól róla törvény, vagy pontosabban legalábbis a javaslatban ez nem szerepel.

Ezért én azt gondolom, hogy beszéljünk inkább világosan. Itt most a korlátok meghúzásáról van szó, és nemcsak egy ponton kell a nagy állampolgári szabadságot védeni, hanem a többi ponton is, úgy gondolom, hogy itt a korlátoknál nemcsak egy ponton kell erõszakoskodni, hanem akkor a többi ponton is; vagy fogadjuk el, hogy vannak valamifajta megegyezéses korlátok a törvény kialakítása során. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage