Magyar Bálint Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MAGYAR BÁLINT mûvelõdési és közoktatási miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. A magyar tudomány helyzetérõl szóló vita párhuzamosan folyik a költségvetésrõl, az 1997-es költségvetésrõl zajló vitával, és a költségvetés egy rendkívül bonyolult, összetett elõterjesztés, és a rengeteg módosító indítvány, talán annak az áttekintése elterelte a figyelmet arról, hogy miközben a magyar tudomány jelenlegi, rendkívül súlyos helyzetérõl beszélünk, 1997-ben jó néhány területen radikális változás történik ezeknek a feltételeiben.

Szeretnék néhány szót szólni - amennyire az idõ megengedi - a felsõoktatás és a tudomány kapcsolatáról, milyen jelentõs változások történnek jövõre ezen a területen. Mint önök tudják nagyon jól, 1996- ban az MKM költségvetésében mindössze 170 millió forint állt rendelkezésre a felsõoktatási tudományos kutatások támogatására, amely minimális kiegészítést jelenthetett azokhoz a szûkös forrásokhoz, amelyekkel az egyetemek rendelkeztek.

A jövõ évi költségvetés - a felsõoktatási törvény elfogadott módosítása nyomán - normatív módon 1,6 milliárd forintot, tehát majdnem tízszeresét irányozza elõ ennek az összegnek. Ugyanakkor van egy olyan módosító indítvány is, amelyrõl szavazott a parlament, amely a doktoranduszoknak a járadékát, illetményét közel a duplájára emeli, 29 ezer forintra. Tehát, képviselõtársaim, amikor említették a rendkívül nehéz anyagi helyzetét a doktoranduszoknak, ezen a téren egy jelentõs változás áll be a jövõ évben szintén.

(12.40)

Bevezetjük jövõre a Széchenyi-ösztöndíj rendszerét. A Széchenyi- ösztöndíj jövõre elsõ menetben 500, a felsõoktatásban érintett tudományos kutatót, illetve oktatót érint. Ez egy olyan négyéves alkotói ösztöndíj, a mindenkori minimálbér nyolcszorosa, a rendszer kifutásával 2000 fõt fog érinteni. Ez egy hihetetlenül jelentõs támogatást jelent egyébként a felsõoktatási intézményekben folyó kutatások és az ott kutatásokat folytatók, ott kiváló oktatási tevékenységet folytatók megbecsülése szempontjából.

Felmerült ugyanakkor, hogy a könyvtárak helyzete rendkívül rossz az egyetemeken. A jövõ évben 555 millió forintos keret áll normatív módon rendelkezésre, ennek egy része normatív módon elosztva, másik fele pályázatok útján a felsõoktatási könyvbeszerzések támogatására, hiszen tarthatatlan valóban az a helyzet, hogy mind a hazai, mind az idegen irodalom beszerzése gyakorlatilag stagnál az egyetemeken a rossz anyagi helyzetük miatt.

S végezetül hadd említsem meg a szakkönyv- és tankönyvkiadás támogatására szolgáló keretet, amely elválaszthatatlan a magyar tudománytól, hiszen tudományos munkák jelennek meg ennek a keretnek a révén, 680 millió forint az a normatív keret, amely a jövõ évtõl kezdve rendelkezésre áll erre a célra. Szintén olyan összegrõl van szó, amely nem tisztán felsõoktatási célokat szolgál.

Azt hiszem, hogy ezek a '97-es költségvetésben konkrétan megjelenõ mutatók túlmutatnak a puszta ígéreteknek a szintjén, valóban olyan kézzelfogható javítását eredményezhetik a felsõoktatási intézményekben a kutatás és a magyar tudomány helyzetének, amire a korábbi években nem nagyon volt példa, bár természetesen tudom nagyon jól, hogy az igények ezeket a kereteket is messze-messze meghaladják. Köszönöm a figyelmüket. (Gyér taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage