Trombitás Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Csizmár Gábor képviselõ úr néhány szavához szeretnék hozzászólni.

Az egyik módosító indítvány - amelyik a 10. pontban fogalmazódott meg - az életkor szerinti diszkriminációval foglalkozik. Én azt gondolom, hogy az alkotmány-elõkészítõ bizottság nem véletlenül szavazta le ezt az indítványt, hisz ilyen alapon, ha az életkor szerinti diszkriminációt tiltjuk, akkor abból azt is le lehet vezetni, hogy a gyermekeknek joguk van a választáson részt venni és szavazni, hisz a 10 éves gyermekre nem alkalmazhatok diszkriminációt, márpedig ez negatív diszkrimináció, akkor ugyanolyan joga van, mint a nagykorú

llampolgárnak, tehát joga van szavazni. Ezért tehát így belevenni problémás lenne a koncepcióba.

A másik ilyen kérdés és a harmadik, amivel foglalkozni szeretnék, az ellenzék számára könnyû eszköz lenne, hogy egy ilyen alkotmányt fogadjunk el, amit a kormány úgysem tud betartani, de a mi célunk inkább az, hogy hosszú távon gondolkodunk, és olyan alkotmányban gondolkodunk, amely normatív és betartható alkotmány.

Tehát könnyû lenne azt mondani most ellenzéki képviselõként - különösen a Fidesz-Magyar Polgári Párt részérõl könnyû lenne - azt mondani, hogy igenis ragaszkodunk az ingyenes állami közoktatáshoz, és ne a tandíjmentességet mondja csak ki az alkotmány koncepciója, mert ebben az esetben a kormány nem tudja betartani ezt az ígéretet, ami az alkotmányban megfogalmazódik, mert nem lehet a jelenlegi gazdasági körülmények között a teljes ingyenességet biztosítani. Tehát ez egy könnyû lehetõség lenne az ellenzék számára, azonban nem kívántunk ilyen eszközökkel élni.

A harmadik ilyen pont pedig az elsõ munkahelyhez való jutásnak a megfogalmazása, amit a képviselõ úr szeretne az alkotmánykoncepcióba, ami szintén egy helyes és támogatandó cél, amit szeretnénk elérni, és jó lenne, hogyha ilyen elképzelhetõ és megvalósítható lenne, azonban megint csak az állam hosszú távú elképzelései között is nehezen megvalósítható az elsõ munkába állásnak a garantálása. Köszönöm szépen. (Gyér taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage