Bihari Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BIHARI MIHÁLY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Valóban nagyon nagy vitára adott okot, helyesebben nem is vitára adott okot, hanem értelmezési problémát jelentett ez az ingyenesség.

A képviselõ úrnak - Csizmár Gábornak - abban igaza van, hogy az elfogadott, a gyermekek védelmérõl szóló nemzetközi szerzõdés "ingyenes" kifejezést használja. Abban is igaza van, hogy ennek a hivatalos fordítása, amely a Magyar Közlönyben megjelent, az is az "ingyenes" kifejezést használja. Abban is igaza van, hogy a jelenleg hatályos alkotmány azt mondja, hogy "ingyenes és kötelezõ általános iskola", tehát nem az egész közoktatás, hanem csak az általános iskolára vonatkozóan tartalmazza ezt a kitételt.

A vita tényleg azon van, és itt túl kell terjedni a szón, hogy hol van elhelyezve, vagy hol lenne ez elhelyezve az alkotmányban. Mivel tényleg az a célunk, hogy egy normatív alkotmányt, vagyis jogszabályként funkcionáló alkotmányt csináljunk, ezért ez a szerkezetet illetõen is szigorúságot kényszerít az alkotóból. Vannak szigorúan elkülönítve az alanyi jogok, s azok, amelyek bírói úton kikényszeríthetõk - egyedi jogérvényesítés útján -, és ezek között csak olyan jogok vannak felsorolva, amelyeket, ha megsértenek, valóban egyedi jogérvényesítés útján az összes lehetséges jogorvoslati lehetõséget kihasználva érvényesíteni lehet, illetve érvényesíteni kell.

Ezek közé elhelyezni a gyermekek esetében az ingyenes állami közoktatáshoz való jogot, az beláthatatlan következményeket idézne elõ. Ha ez úgy szerepelne, hogy "törekedni kell", egyrészrõl akkor nem itt kellene elhelyezni, hanem máshol kellene elhelyezni; vagy értelmezni kellene - alkotmányok nem szoktak értelmezni -; és azon kívül a jelenlegi alkotmánnyal szemben a jelenlegi helyzet ellentétes az alkotmány szó szerinti szövegével. Mert hiszen ma sem ingyenes a szó igazi értelmében a közoktatás, illetve az általános oktatás, hiszen a tandíjon kívül minden másért fizetni kell. Étkezésért fizetni kell, kirándulásért fizetni, tankönyvekért fizetni kell, a füzeteket a szülõknek kell megvenni és a többi. Tehát tulajdonképpen jelenleg is van (Az elnök pohara kocogtatásával jelzi a hozzászólási idõ lejártát.) egy alkotmányos szöveg, amelyet nem fed le vagy amellyel nem egyezik egy az egyben a kialakult gyakorlat. Köszönöm. (Dr. Salamon László tapsol.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage