Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Országgyûlés! Csizmár Gábor felvetette az ingyenesség és a tandíjmentesség kapcsolatában azt a gondolatot, hogy a konkrét törvényben lehetne értelmezni, mit jelent az ingyenesség.

Ezzel kapcsolatosan csak általánosságban szeretnék valamit mondani. Az egész alkotmánykoncepciónak egy alapvetõen fontos elve, hogy az alkotmányban rögzített jogot csak annyiban lehet korlátozni, amennyiben ezt maga az alkotmány lehetõvé teszi, vagy pedig nyitva hagyja az utat a konkrét törvénynél erre.

A két példája azért nem volt szerencsés, mert amirõl beszélt, ott, az alkotmány keretei között fejti ki a törvény a részletszabályokat. Ha az ingyenességet mondaná ki, akkor ennek bármiféle törvényi korlátozása - akár olyan értelemben is, amit õ elfogadhatónak tartott - máris fölvetné az alkotmányellenességnek a problémáját.

(15.10)

A jogalkotási törvény értemében a magyar nyelv által használt szavaknak, kifejezéseknek megfelelõen kell a törvényekben is a szavakat használnunk. Az ingyenesség pedig - azt hiszem, egyértelmû - az értelmezõ szótár értelmében, hogy mit jelent, nem lenne szerencsés, hogyha ehhez az értelemhez kötnénk az általános alkotmányos jogot, amit nem lehetne egészében kikényszeríteni. Azokat a többleteket viszont, amirõl õ beszélt, lehet érvényesíteni a konkrét törvényben, tehát itt fordított a logikája az egész kérdésnek. Hogyha az ingyenességet kimondjuk, akkor azt nem lehet korlátozni a konkrét törvényben. (Taps az ellenzéki pártok oldalán.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage