Csizmár Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Külön köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Nagyon megköszönöm Salamon Lászlónak a differenciált véleménynyilvánítását. Annak igazolását adta, hogy az alkotmány valóban nem az alkotmányjogászoké, hanem a köztársaság állampolgáraié, és ebbõl adódóan lehet, hogy nem hozzáértõ észrevételeket is érdemes meghallgatni, legalábbis az érvelést hozzá, mert talán kiderül, hogy nem akarnak õk olyan nagyon rosszat. Én köszönöm ezt a differenciált fogadtatást. Éppen ezért szeretném jelezni, hogy ami az életkorügyben a módosító indítvány, tehát a hátrányos megkülönböztetés tilalmában az életkor megjelenítése, itt meg kell hogy hajoljak az ellenérvek elõtt, és ez nyilvánvalóan azt is jelenti, hogy nem érvelek tovább a módosító indítványom mellett.

Egyetlenegy dologban szeretnék vitatkozni, vagy legalábbis néhány ellentmondásra rávilágítani az ingyenesség kérdésében, amit Salamon László elmondott. Röviden, merthogy a kétperc ennyit tesz lehetõvé.

Az elsõ, hogy azt mondta, hogy soha nem érvényesült az ingyenesség. Akkor szeretném megkérdezni, hogy miért nem támadta meg egyetlen képviselõtársam sem az elmúlt 6 esztendõben vagy 46 esztendõben ezt az alkotmányos tételt, mert hogy pedig nekünk õrködnünk kell, hogy itt az alkotmányosság érvényesüljön Magyarországon. Mégsem támadta meg senki.

A másik: azt mondja, a bírói gyakorlatra bízza tandíjmentesség értelmezését. Meg szeretném kérdezni, hogy miért nem bízza a bírói gyakorlatara az ingyenesség értelmezését pontosan ugyanígy?

Harmadikként: azt mondja, hogy állami feladatként jelenik meg, amúgy is önkormányzati kötelezõ feladatként. Igen ám, csak ha tandíjmentesként jelenik meg és nem ingyenesként, akkor megmarad önkormányzati feladatként, csak az állampolgárok pénzügyi hozzájárulására (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) is számíthatna.

És negyedikként pedig szeretném jelezni, hogy bizonyára nem gondolja, hogy az olasz alkotmány egy pártállami alkotmány lenne, ahol pedig ingyenesként fogalmazódik meg a közoktatás. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage