Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Mindig örömmel vitázom Salamon László kitûnõ jogásszal, mert az érvek hatására gondolkozunk, változtatunk, vagy pedig nem engedünk az álláspontunkból. Én egyetértek azzal, hogy az alanyi jognak a végrehajtása bírói úton, ha nem kényszeríthetõ, akkor minek tesszük be, maradjon állami cél.

Talán abban egyetértünk, hogy az államcél lényegében nem jelent semmit, ugyanakkor az alanyi jog meg túl sok. A kettõ között van egy út. Ha én alanyi jognak veszem, lehet, hogy késõbb, nem mindjárt, de végrehajtható, és a bíróság elõtt is kikényszeríthetõ. 1848-ban, ha valaki azt mondta volna, hogy minden magyar állampolgárnak szavazati joga van, megdöbbentek volna, holott a francia forradalom nyilatkozatának elsõ mondata azt mondja, hogy minden ember szabadnak és egyenlõ jogúnak születik. Ott sok volt, nálunk kevés. De elõre kell - úgy érzem - nézni, és ezen a területen értem én azt, hogy lényegében alanyi jogként be kell olyat is venni, aminek talán a végrehajtása azonnal nem kényszeríthetõ ki. Azt hiszem, itt van a különbségünk.

Talán csak egy megjegyzés formájában hozták a brazil gyerekeket. Nekem Sao Paulóban és Rio de Janeiróban mondták azt a borzalmas adatot, amit ha nem hivatalosan mondanak, nem hiszem el, hogy több millió, tényleg több millió gyerek vándorol Brazíliában szülõk nélkül, és nincs otthonuk sem. Ez egy elkeserítõ példa, nem vonatkozhat ránk, de a gyerekeknek a védelme talán rákényszerít bennünket arra, hogy ezen a téren szigorúak legyünk.

Én Salamon László képviselõtársamnak a 21. pontban javaslatát a legnagyobb mértékben támogatnám, mert valóban a mások alapvetõ jogainak a védelmét már igazán ki kellene mondani, szigorúan, határozottan, mert lényegében mindazok (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) a durvaságok, kegyetlenségek, amik régen és ma még - befejezem - a volt Jugoszláviában játszódnak, annak az alapja az, hogy az emberek még nem tanulták meg, és fiatalkorban sem szabadna mondani, hogy nem adják be a vérkeringésükbe, hogy (Az elnök ismételten megkocogtatja a poharát.) mások jogainak a védelmére is kötelezettséget vállalunk. Helyes volna az alkotmányba bevenni. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage