Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Ingyenesség, utoljára. Abban az értelemben, ahogy Csizmár Gábor az elõbb ezt említette, jelenleg Magyarországon - nem az alkotmány-elõkészítõ bizottság miatt, hanem a gazdaság miatt - ez végrehajthatatlan.

A tandíjmentesség végrehajtható, és a tandíjmentesség keretében pedig éppen a Csizmár Gábor által egy másik javaslatában elhagyni javasolt pénzügyi ellenõrzés keretében megvan a lehetõség arra, hogy a visszaéléseket ki lehessen szûrni.

Még egy gondolat. Csizmár Gábor egy korábbi felszólalásában említette azt az összefüggést, ha nincsen ingyenesség, akkor nem lehet tankötelezettség. Ez végül is egy téves megközelítés, hiszen a többi állampolgári kötelezettségnél sincsen ilyen kompenzáció. Mondok egy konkrétumot: honvédelmi kötelezettség, valakit behívnak katonának. Otthon a család nem kap átlagkeresetet. Tehát nem kapja meg azt, mintha dolgozna.

A másik általános állampolgári kötelezettség: a közteherviselés. Azt hiszem, az lenne a legabszurdabb dolog, hogy a közteherviselésben befizetendõ pénzt a másik oldalról megkapja az állampolgár. Nyilvánvaló, hogy ez képtelenség. Éppen ezért a kötelezettség nem jelenti feltétlenül azt, mint például az önkormányzatoknál a kötelezõ kötelezettségeknél, hogy feltétlenül kompenzálni kell az államnak ezt a kötelezettséget.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage