Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Ez a fogadalmak köre, én is utoljára szólok hozzá az ingyenességhez. Azon a jogon valóban, hogy legelsõként talán, azt hiszem, én is egy módosító indítványt ezzel kapcsolatban beadtam. Itt a probléma kettõ.

Az egyikrõl elég hosszan vitatkoztak képviselõtársaim, arra nem is szeretnék kitérni. A másik azonban feltétlenül az, tekintve, hogy a jelenlegi alkotmányban - függetlenül attól, hogy a megvalósítása alatt mit értünk - mégis szerepel ez a kifejezés. Mégiscsak rögzült évtizedeken át generációkban az, hogy a Magyar Köztársaságban - vagy elõtte még egy "nép" elõjelzõvel feldíszítve - az ingyenes közoktatás egy alapjog volt.

Ha most az új alkotmányban ettõl visszalépünk, akkor szerintem valamilyen módon mindenképpen egy visszalépés történik, és még egyszer szeretnék utalni arra, hogy ezt az alkotmányt nemcsak egymás elõtt kell eladnunk - ezzel a csúnya kifejezéssel élve -, hanem egy népszavazáson is szeretnénk érvényre juttatni, elfogadtatni a társadalommal.

Biztos lesznek ennek az alkotmánynak ellenzõi. Nagyon rossz lenne, ha pontosan ebbe kapaszkodnának bele. Ezért, ha már hezitálásról beszélt Salamon képviselõtársam, én pedig "ösztökélés" szót szeretnék használni. Azért szeretnénk ösztökélni az alkotmány-elõkészítõ bizottságot, hogy inkább egy kicsit több munkát fordítson rá. Találja meg azt a megfelelõ megfogalmazást, amely ezt lehetõvé teszi, hogy belekerüljön. Hiszen mindannyian nagyjából egyetértünk abban, hogy mit gondolunk. Ez a vita, ez az elég hosszúra nyúlt vita kifejezte, hogy lényegében, szándékban mindenki, aki hozzászólt, ugyanazt szeretné. Megfogalmazásban vannak köztünk eltérõ nézetek.

Fontosnak tartom azonban ezt az eltérõ nézetet. Éppen azért, mert egyik ilyen deklaratív kifejezésben való visszalépés félõ, hogy az egész alkotmányra rávetítené az árnyát, és olyanokat is látnának bele, amely egyáltalán nincs benne. Hiszen ez - reményeim szerint - egy jó alkotmány lesz. Éppen ezért nem szabadna egy ilyen kulcsfontosságú területen visszalépni egy ilyen kifejezésben. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage