Salamon László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SALAMON LÁSZLÓ (független): Köszönöm a szót, elnök asszony. Az ajánlás 23. pontjában foglalt módosító indítványom tekintetében szeretnék egy ajánló mondatot mondani. Ez a koncepcióelem a törvényalkotás rendjével kapcsolatos szabályt tartalmaz. A koncepcióban eredetileg ugyanis úgy szólt a szabály, hogy a törvényalkotási tárgyak tekintetében ki kell nyilvánítani, hogy az Országgyûlés saját kizárólagos törvényalkotási jogkörét még rendkívüli helyzetben sem ruházhatja át más állami szervezetre.

Észleltem, hogy ez az eredeti koncepcióelem ellentétes az ugyancsak alkotmánykoncepcióban szereplõ rendkívüli helyzetekre vonatkozó szabályozási koncepció részleteivel, kollízió áll fenn, és ennek a feloldása miatt terjesztettem elõ azt a módosító javaslatot, amely itt most a 23. pontban végsõ formájában önök elõtt áll. Ugyanis arról van szó, hogy rendkívüli helyzetben az alkotmánykoncepció éppen hogy lehetõvé tenné, hogy abban az esetben, ha az Országgyûlés mûködése nem biztosítható, nem hívható össze, abban az esetben a Honvédeli Tanács gyakorolja az Országgyûlés jogkörét, és ennek a jogkörnek a gyakorlásába beletartozna, ehhez hozzátartozna a törvényalkotás jogának gyakorlása is bizonyos kivételekkel: a Honvédeli Tanács nem változtathatná meg az alkotmányt, a minõsített többséggel meghozandó törvényeket, illetve a Honvédeli Tanácsot nem illetné meg a köztársasági elnökválasztás joga.

Ezért az a módosító javaslat úgy szól, hogy a törvényalkotási tárgyak tekintetében ki kell nyilvánítani, hogy az Országgyûlés saját kizárólagos törvényalkotási jogkörét rendkívüli helyzetben alkalmazható kivételektõl eltekintve nem ruházhatja át más állami szervezetre. Ezt a pontosítást az alkotmány-elõkészítõ bizottságban mind a hat párt támogatta, és most magam azért hozom szóba, azért hívom fel erre a figyelmet, hogy kérjem az igen tisztelt Háztól, hogy a szavazás során - a bizottság álláspontjával egyezõen - ugyancsak támogassák módosító javaslatomat. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage